Nationale hypotheekgarantie voorlopig niet verlaagd

Reden is dat de huizenprijzen sneller zijn gestegen dan verwacht.

Dit huis staat te koop. Foto Bart Maat/ANP

Het maximale bedrag om een hypotheek met hypotheekgarantie te krijgen, wordt dit jaar niet verlaagd tot 225.000 euro. Reden is dat de huizenprijzen sneller zijn gestegen dan verwacht. De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft nu 245.000 euro.

Wie een hypotheek afsluit met NHG krijgt een eventuele restschuld vergoed bij gedwongen verkoop van het huis. Dat verkleint de risico’s voor de bank, en dus krijgt de koper korting op de rente. Tijdens de huizencrisis is de grens verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro om de woningverkoop te stimuleren. Sinds 2012 wordt die in stappen omlaag gebracht.

Arjen Gielen, directeur van het waarborgfonds dat de NHG verstrekt, zei eerder dit jaar al in NRC dat de laatste geplande verlaging naar 225.000 euro per 1 juli mogelijk niet zou doorgaan. Hij noemde het “begrijpelijk” dat “er wordt geroepen dat de gemiddelde woningprijs zo hard stijgt dat de voorziene daling van de NHG-grens jojoën is, of zinloos, of zelfs gevaarlijk”.

Bij een kostengrens van 225.000 euro kan een huis gekocht worden van maximaal 212.264 euro. Andere kosten, zoals die van de notaris, moeten namelijk ook meegefinancierd worden. Dat is lager dan de gemiddelde huizenprijs: die was in februari, volgens het Kadaster, 234.830 euro. Vanaf volgend jaar volgt de NHG de hoogte van de huizenprijzen.

Vorig jaar hebben in totaal 135.400 huishoudens een hypotheek met de NHG afgesloten. 4.493 huishoudens deden er een beroep op omdat ze hun huis met verlies moesten verkopen.

    • Anne Dohmen