Advies: tbs met dwangverpleging voor Van U.

Van U. maakte een verwarde indruk tijdens de zitting en probeerde uit te leggen hoe hij tot zijn daad kwam.

Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam. Aloys Oosterwijk/ANP

Voor de rechtbank in Rotterdam is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Bart van U. begonnen. De man wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en van zijn eigen zus Loïs.

Tijdens de zaak adviseerden een psycholoog en een psychiater van het Pieter Baan Centrum dat Van U. tbs met dwangverpleging moet krijgen krijgen. Ze hebben onderzoek gedaan naar zijn geestesgesteldheid ten tijde van het doden van zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst. Er is volgens de deskundigen sprake van chronische paranoïde psychose en schizofrenie. Ze achten hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Van U. begon de zitting met een bericht gericht aan de nabestaanden. “Voor de familie, de achterban, de vrienden, familie en kennissen is dit heel ernstig. Ik weet zelf wat het is als je iets dierbaars mist. Bij dezen mijn condoleance.”

Hij maakte een verwarde indruk en herhaalde zijn eerdere bekentenis: het was een “goddelijke opdracht”, aldus Van U. Hij bleef met een mes insteken op Borst “tot de laatste zucht eruit ging. Dat moest van God”.

“Niet de bedoeling om Borst te doden”

Bart van U. ging op 8 februari 2014 niet naar Bilthoven met de bedoeling om Els Borst te doden. Pas toen hij bij haar in de garage stond en ze het adres van oud-premier Wim Kok niet wilde geven, werd het hem duidelijk: oud-minister van Volksgezondheid Borst was degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid.

Op zijn zevende had Van U. een goddelijke ingeving gekregen: hij moest degene doden die verantwoordelijk is voor het euthanasiebeleid. Toen het besef kwam, in een flits, in de garage van Borst, heeft hij haar doodgestoken. Dat deed hij met een mes, dat hij standaard op zak had. Waar hij het mes gelaten heeft, wil hij niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat hij dat niet meer nodig zal hebben. “Het is klaar.”

NRC-journalist Marcel Haenen is aanwezig bij de behandeling van de strafzaak:


Van U. heeft begin februari bekend dat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Hij vertelde ook over zijn interne worsteling. “Ik had een goddelijke opdracht euthanasieregelaars te doden en gebod niet te doden.” Toch “moest” hij Borst vermoorden toen ze weigerde het adres van Wim Kok te geven.

Vermoord om eierkoeken

Van U. had eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. In de verklaring over het doden van zijn zus repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie. Loïs werd vermoord in haar woning. Van U. werd boos omdat zij hem eierkoeken gaf. Hij zag dat als pesten. “Ze weet dat ik dat niet lust.”

Oud-minister Borst en Van U.’s zus werden beiden met tientallen messteken omgebracht. Borst werd gedood in februari 2014, Loïs in januari 2015.

    • Bas Tooms