Journaliste Hartmann vrijgelaten uit Haagse cel

Hartmann moest nog een celstraf van zeven dagen uitzitten voor “minachting” van het hof.

Florence Hartmann (voormalig medewerkster van het Joegoslavië-tribunaal) wordt aangehouden buiten het Joegoslavië-tribunaal.
Florence Hartmann (voormalig medewerkster van het Joegoslavië-tribunaal) wordt aangehouden buiten het Joegoslavië-tribunaal. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Franse journaliste Florence Hartmann, die sinds donderdag vastzit in Den Haag, is dinsdag vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat Guénaël Mettraux laten weten, meldt persbureau AFP.

Hartmann werd vorige week aangehouden bij het Joegoslavië-tribunaal toen ze tussen een groep demonstranten stond. Ze moest namelijk nog een gevangenisstraf van zeven dagen uitzitten voor “minachting” van het tribunaal, naar aanleiding van uitlatingen in haar boek Paix et Châtiment. Zij werd in 2007 gesommeerd tot het betalen van een geldboete van 7.000 euro. Toen zij niet met dat bedrag over de brug kwam, werd de straf omgezet in zeven dagen cel.

Isoleercel

De journaliste was volgens haar advocaat “verheugd” toen zij het nieuws over haar vrijlating hoorde. In een interview met The Guardian beklaagde Mettraux zich over de erbarmelijke omstandigheden waaronder zijn cliënt werd vastgehouden:

“Florence zit in eenzame opsluiting, is totaal afgezonderd en verblijft onder zogeheten “suicide watch”, wat in de praktijk inhoudt dat het licht 24 uur per dag brandt en zij iedere 15 minuten gecontroleerd wordt.”

Hartmann deed in de jaren negentig namens het Franse dagblad Le Monde verslag van de oorlog en ontwikkelingen in toenmalig Joegoslavië. Van 2000 tot 2006 was zij woordvoerster van Carla Del Ponte, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal.