Journaliste in Den Haag gevangengezet wegens minachting rechters

Sinds donderdag zit de Franse journaliste Florence Hartmann gevangen in Den Haag. Ze werd die dag bij het Joegoslavië-tribunaal opgepakt toen ze samen met Bosniërs stond te wachten op het vonnis tegen de Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic. Ze werd gearresteerd omdat ze een celstraf van zeven dagen moet uitzitten. In 2009 is ze om een boek over het tribunaal veroordeeld voor ‘minachting’ van deze rechtbank. Hartmann zit nu vast in een Haagse cel onder permanent cameratoezicht.

Hartmann versloeg in de jaren negentig voor Le Monde de Joegoslavische oorlogen. Daarna was ze woordvoerder van aanklager Carla del Ponte. In haar boek Vrede en Straf schreef ze dat het tribunaal bewijsmateriaal over oorlogsmisdadigers na overleg met Servië bewust achter gesloten deuren had behandeld. Ze klapte niet uit de school. Toch werd dit gezien als contempt of court. (AP, AFP)