Economie

Industriële productie Japan daalt flink

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De industriële productie van Japan is in februari met 6,2% op maandbasis gedaald. Dat schrijft de Nikkei Asian Review. Volgens Reuters gaat het om de grootste daling sinds maart 2011 en wordt gevreesd dat de verlaagde productie een voorbode is van een nieuwe recessie.

Vooral de productie van voertuigen, elektronische apparaten en fabricage-apparatuur is gedaald, zo liet de Japanse regering woensdag weten. Productie in fabrieken en mijnen kwam uit op 93,6 tegen de basis van 100 in 2010, zei het ministerie van Economie, Handel en Industrie in een voorlopig rapport.

De Japanse overheid verwacht dat de productie over een paar maanden weer op het oude niveau is.

Samsung verwacht kwartaalwinst van 4,4 miljard dollar

Analisten verwachten dat technologie-gigant Samsung dit kwartaal 4,4 miljard dollar winst maakt. Dat meldt de Korea Economic Daily.

Dat is minder dan van het bedrijf verwacht werd. Afgelopen februari werd nog gedacht dat Samsung in de eerste drie maanden van 2016 voor meer dan 4,6 miljard dollar winst in de boeken bij zou kunnen schrijven en in december vorig jaar leek een winst van bijna 5,2 miljard dollar nog reëel.

Waar de verlaagde winstverwachting aan ligt is niet duidelijk, want de waarde van de Zuid-Koreaanse munteenheid is gedaald ten opzichte van de dollar en Samsung heeft net een nieuw smartphone model uit - de Galaxy S7 - dat goed verkoopt.

‘Foxconn stuurt management Sharp naar huis’

Foxconn zou plannen hebben om het volledige management van het onlangs door het bedrijf overgenomen Sharp te ontslaan zodra de fusie afgerond is. Dat meldt Reuters.

De beurs in Taiwan heeft de handel in aandelen Foxconn stopgezet, omdat er ‘groot nieuws’ op komst zou zijn. Vandaag moeten de puntjes op de i worden gezet wat betreft de fusie tussen de twee bedrijven.

Volgens bronnen zou het volledige management van Sharp op de schop gaan én zou het bod van Foxconn op de Japanse schermproducent met bijna 900 miljoen dollar omlaag gaan.