Hoe Israël een SS-officier rekruteerde voor een liquidatie

Otto Skorzeny, ooit “Hitlers favoriete commando” genoemd, schoot in 1962 in opdracht van de Mossad een Duitse wetenschapper neer. Waarom?

Otto Skorzeny (links) bezoekt een SS-parachutebataljon in Pommeren in februari 1945. Bundesarchiv, Bild 183-R81453

Dat er na de Tweede Wereldoorlog nazi’s voor Amerika gingen werken, lag gevoelig. Zo mogelijk nog veel gevoeliger ligt dat ook Israël zaken heeft gedaan met een nazi. Het is dus niet verwonderlijk dat voormalige leden van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad daar pas ruim 50 jaar later - en nog steeds anoniem - over naar buiten willen treden.

Het joods-Amerikaanse medium The Forward tekent in een fascinerende longread op hoe en waarom Otto Skorzeny in 1962 Heinz Krug doodschoot, een nazi-wetenschapper die na de oorlog rakettechnologie ontwikkelde voor Israëls vijand Egypte.

Waffen-SS

Skorzeny was niet zomaar een dienstplichtige Duitser geweest, hij was Obersturmbannführer in de Waffen-SS. Voor zijn rol in de bevrijding van de Italiaanse fascistische dictator Mussolini in 1943, kreeg hij van Hitler het Ridderkruis van het IJzeren Kruis, de hoogste mogelijke militaire nazi-onderscheiding. Hij werd ook wel “Hitlers favoriete commando” genoemd en “de gevaarlijkste man van Europa”.

Hoe kwam de Mossad erbij juist Skorzeny in te zetten voor de liquidatie van een andere voormalige nazi? Op dat moment was Skorzeny geen bedreiging voor Israël, maar het wapenprogramma van Egypte wel. Operatie Damocles moest daar een eind aan maken. En wie kon er dichterbij voormalige nazi’s komen, dan een voormalige nazi?

James Bond-scenario

Er werd een scenario bedacht dat niet zou misstaan in een James Bond-film om te proberen Skorzeny te rekruteren. Twee Mossad-agenten waren undercover als Duitse toeristen in Madrid, waar Skorzeny ook was. Ze spraken hem en zijn vrouw aan; ze waren net beroofd en hadden hulp nodig.

Mevrouw Skorzeny nodigde hen uit in hun villa. Maar eenmaal daar aangekomen, trok Otto Skorzeny een pistool: “Ik weet wie jullie zijn en waarom jullie hier zijn. Jullie zijn van de Mossad en gekomen om me te vermoorden.”

Lees in het volledige verhaal The Nazi Who Became a Mossad Hitman (4.200 woorden, leestijd ca. 17 minuten) hoe de agenten zich hieruit redden en waarom Skorzeny instemde met hun verzoek.
    • Joram Bolle