Grootste partij stapt uit Braziliaans kabinet

Door het besluit is de coalitie van president Rousseff aan een zijden draadje komen te hangen.

PMDB-prominenten Eduardo Cunha en Romero Juca tijdens de stemming over de steun van de partij aan de coalitie. Foto Evaristo Sa / AFP

De grootste partij van de Braziliaanse coalitie stapt uit het kabinet. De brede middenpartij PMDB bepaalde dinsdag op een bijeenkomst van de partijtop dat haar zes overgebleven ministers moeten opstappen, meldt persbureau Reuters.

Doen zij dat niet, moeten zij zich voor de ethische commissie van de PMDB verantwoorden. Door het besluit is de coalitie van de impopulaire president Dilma Rousseff aan een zijden draadje komen te hangen. Haar Arbeiderspartij wordt door de coalitiebreuk verder geïsoleerd. Rousseff heeft haar bezoek aan de nucleaire veiligheidstop in Washington afgezegd vanwege de politieke crisis.

Afzetting

Een dag eerder stapte minister van Toerisme Henrique Eduardo Alves, ook van de PMDB, op. PMDB-leden kunnen na een breuk ook stemmen voor afzetting van de president. Rousseff zou dan in juni al door het congres tijdelijk afgezet kunnen worden, waarna vicepresident en PMDB-leider Michel Temer haar functie overneemt. Daarna kan de senaat tot permanente afzetting beslissen.

Rousseff werd anderhalf jaar geleden herkozen met een nipte meerderheid. Haar populariteit daalde aanzienlijk toen ze werd beschuldigd van het plegen van fraude met de overheidsbegroting.

Problemen

De politieke crisis komt bovenop andere problemen die het Zuid-Amerikaanse land teisteren. Brazilië is in de greep van de ergste economische crisis in decennia, met een inflatie van ruim 10 procent. Daarnaast is het land zwaar getroffen door het zikavirus. Brazilië is over vijf maanden gastheer van het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen.

    • Casper van der Veen