Geert haalt uit naar álle graaiers. Toch?

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Jutta Chorus.

1| Topman Gerrit Zalm van ABN Amro zegt dat de staat de 30 miljard euro, waarmee de bank is gered, mogelijk nooit volledig terugkrijgt.

Geert Wilders in een campagnetoespraak, 31 mei 2010: „Waarschijnlijk kunnen we nu dus fluiten naar ons geld voor de zakkenvullende en graaiende bankiers.”

2| Staatssecretaris Co Verdaas (Milieu, PvdA) treedt af. De Volkskrant meldt dat hij als gedeputeerde in Gelderland declaraties indiende die suggereerden dat hij in Nijmegen woonde terwijl hij, in strijd met de regels, meestal bij zijn vriendin in Zwolle verbleef. Verdaas betaalt een onjuist gedeclareerd bedrag van „tussen de 800 en 900 euro” terug.

Geert Wilders in de Kamer, 6 december 2012: „Is iemand die zegt dat hij vanuit Nijmegen naar Arnhem heeft gereisd en dat ook declareert, terwijl hij met zijn dikke dienstauto vanuit Zwolle kwam, niet gewoon een fraudeur die valsheid in geschrifte pleegt?”

3| Via De Telegraaf wordt bekend dat talrijke omroepgezichten en zorgmanagers veel meer verdienen dan de balkenendenorm.

Geert Wilders in Kamervragen, 13 februari 2013: „Bent u bereid al deze veelverdieners en supergraaiers, van de zorgsector tot de VARA (met programma’s als ‘de wereld graait door’) en alle andere sectoren, sneller en harder aan te pakken?”

4| RTL Nieuws onthult dat Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de liberalen in het Europarlement, neveninkomsten van 230.000 euro per jaar heeft.

Geert Wilders tegen RTL, 13 mei 2014: „Dat is gewoon graaien. Walgelijk.”

5| De FNV toont aan dat nog steeds 152 zorgdirecteuren meer verdienen dan de premier, aldus De Telegraaf. Geert Wilders op Twitter, 4 juni 2015: „Graaiers. Schandalig!”

6| Woordvoerder Michael Heemels van de PVV in de Tweede Kamer, ook fractievoorzitter in Limburg, treedt 18 februari af: hij heeft „financiële misstappen” begaan in Limburg „wegens problematisch drank- en drugsgebruik”. Er loopt dan nog onderzoek naar rekeningen die hij zou hebben vervalst; PVV’ers vrezen dat het om wel 25.000 euro gaat.

Geert Wilders is niet beschikbaar. De volgende dag, 19 februari, geeft hij één reactie, aan de Limburgse zender L1: hij is „geschokt, verrast en kwaad” en meldt dat er „geen plaats meer is bij de PVV voor de heer Heemels”.

7| Afgelopen vrijdag blijkt uit accountantsonderzoek dat Heemels maar liefst 175.000 euro uit de met gemeenschapsgeld gevulde PVV-kas heeft ontvreemd; een bedrag ter grootte van de balkenendenorm.

Is hij nu ook „fraudeur” c.q. „schandalige” of „walgelijke graaier”? Voor die vragen heeft Geert Wilders het even te druk met de Paasdagen. Wel twittert hij maandag: „We need new strong and brave leaders. No more cowards (-).”

    • Tom-Jan Meeus