Hondurese oud-president bekent

Voormalig Hondurees president Rafael Callejas heeft steekpenningen aangenomen toen hij lid was van het televisie- en marketingcomité van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft hij maandag bekend tegenover de rechter.

Callejas, die van 1990 tot 1994 president was van het Midden-Amerikaanse land, zei dat hij geld aannam en een deel hiervan naar anderen doorspeelde. Hij zei dat hij wist dat wat hij deed fout was.

De 72-jarige Callejas was aangeklaagd voor zijn rol in een corruptieschandaal waarbij lucratieve uitzendrechten voor het WK en andere grote voetbalevenementen werden doorgespeeld. De strafmaat tegen het oud-staatshoofd wordt op 5 augustus bepaald.

De arrestatiegolf naar aanleiding van het FIFA-schandaal begon in mei vorig jaar, toen de FBI aan de vooravond van een FIFA-congres veertien mensen aanhield in een hotel in Zürich. Onder hen waren zeven hooggeplaatste FIFA-medewerkers. Callejas werd in december gearresteerd, nadat arrestatiebevelen waren uitgevaardigd tegen nog eens zestien voornamelijk Latijns- en Zuid-Amerikaanse leden van de wereldvoetbalbond.

In totaal zitten nu zo’n twintig oud-voetbalbestuurders vast in verband met het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de FIFA.

Na zijn presidentschap werd Callejas voorzitter van de Hondurese voetbalbond. Onder zijn leiding kwalificeerde Honduras zich voor de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014. (AP)