FIFA beboet FC Twente met 170.000 euro

FC Twente krijgt die straf vanwege de deal met Doyen. De club gaat niet in beroep.

Stadion De Grolsch Veste. Vincent Jannink/ANP

De wereldvoetbalbond FIFA heeft FC Twente een boete opgelegd van 185.000 Zwitserse frank, ongeveer 170.000 euro, voor het toelaten van invloed van investeringsmaatschappij Doyen Sports. De club uit Enschede gaat niet tegen de boete in beroep.

De FIFA legt de Enschedese club die straf op vanwege de deal met Doyen. Dat spelersinvesteringsfonds was deels eigenaar van spelers en kon daardoor invloed uitoefenen op het transferbeleid. Het contract met Doyen in strijd met regelgeving van de FIFA. Ook worden ze gestraft omdat ze een geheim, aanvullend contract niet hebben gedeeld.

In een verklaring op de website schrijft de FIFA dat Twente naast de boete ook een officiële waarschuwing heeft gekregen voor het afsluiten van contracten die ervoor zorgde dat derden invloed konden uitoefenen op het transferbeleid.

Interim-directeur Onno Jacobs liet weten dat de club niet in beroep zal gaan tegen de boete:

“We zullen de sancties accepteren.”

Proflicentie voorwaardelijk ingetrokken

De licentiecommissie van de KNVB trok in december de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk in vanwege de diezelfde deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Ook werd Twente de komende drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en moest de club een boete betalen van 45.250 euro.

FC Twente heeft zelf ook een onderzoek ingesteld naar de transfers van de laatste jaren. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht. Maandag vergadert de licentiecommissie van de KNVB en die zal Twente hoogstwaarschijnlijk weer straffen met puntenaftrek omdat de jaarrekening onlangs werd ingetrokken.

Onno Jacobs zei de sancties te verwachten:

“Het intrekken van de jaarrekening zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe sancties van de KNVB-licentiecommissie. Naast een boete moeten we helaas ook rekening houden met nieuwe puntenaftrek.”

FC Twente is niet de enige ploeg die een boete heeft gekregen van de FIFA. De Braziliaanse club Santos, Europa League-winnaar Sevilla en het Belgische Sint-Truiden moeten ook een bedrag overmaken naar de wereldvoetbalbond. Die boetes, van ongeveer 60.000 euro, zijn echter een fractie van het bedrag dat de Tukkers moeten betalen. Ook die drie clubs maakten zich volgens de FIFA schuldig aan het afsluiten van contracten waardoor derden invloed kregen op het beleid.

    • Bas Tooms