FBI informeerde Nederland over aanslagplegers Brussel

Nederland werd week voor aanslagen geïnformeerd over radicale achtergrond Bakraoui en zijn broer, schrijft Van der Steur aan Kamer.

Minister Van der Steur donderdag tijdens een toelichting over El Bakraoui op zijn ministerie.
Minister Van der Steur donderdag tijdens een toelichting over El Bakraoui op zijn ministerie. Foto ANP

Nederland is in de week voor de aanslagen in Brussel door inlichtingendienst FBI geïnformeerd over de twee aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag in antwoord op Kamervragen.

De FBI meldde de Nederlandse politie op woensdag 16 maart dat beide broers “werden gezocht door de Belgische autoriteiten”, zegt een woordvoerder van Van der Steur in een toelichting. Ibrahim El Bakraoui werd gezocht vanwege “zijn criminele antecedenten”. Zijn broer Khalid vanwege “terrorisme, extremisme en ronselen”.

Een dag na de tip van de FBI is er overleg geweest tussen Nederlandse en Belgische politiediensten. Het is niet duidelijk wat daar werd besproken. De directeur-generaal van de Belgische federale politie zegt dat de informatieverstrekking van de FBI aan Nederland in dat gesprek niet aan de orde is geweest.

Vanavond staat een Tweede Kamerdebat gepland over de aanslagen in Brussel. Van der Steur moest voorafgaande aan het debat 166 vragen van Kamerleden beantwoorden.

Van der Steur schrijft verder dat Nederland betere afspraken wil met Turkije over het delen van informatie over personen die naar ons land worden uitgezet. Turkije volgde vorig jaar zomer niet de gebruikelijke procedure om een uitzetting aan Nederland te melden, volgens Van der Steur. Normaal wordt altijd gebeld met de politieofficier op de Nederlandse ambassade, met uitleg waarom iemand uitgezet wordt. El Bakraoui was vorig jaar de enige van ongeveer veertig uitgezette personen over wie niet gebeld werd. Wel werd een bericht gestuurd naar een ‘elektronisch portal’ dat hiervoor, volgens de minister, zelden wordt gebruikt. In het bericht onder het kopje ‘erg urgent’ werd geen reden van uitzetting genoemd.

Het kabinet wil nu dat Turkije standaard “rechtstreeks contact” met Nederland opneemt over een uitzetting en ook dat er “eerder en beter” context bij zo’n uitzetting wordt gegeven. Van der Steur wil hier ook in Europees verband afspraken over maken. Verder kondigt de minister aan voortaan standaard de Amerikaanse ‘watchlist’ van terroristen te zullen raadplegen in het geval van vermeende Syriëgangers. El Bakraoui stond sinds september op een terroristenlijst van de FBI.