Familie militairen VS teruggeroepen uit Z-Turkije

De familieleden zouden mogelijk gevaar lopen.

De luchtbasis van Incirlik.
De luchtbasis van Incirlik. Foto AP

Families van Amerikaanse diplomaten en militairen moeten posten in het zuiden van Turkije zo snel mogelijk verlaten. Dat hebben het Pentagon en ministerie van Defensie dinsdag gesommeerd, meldt persbureau AP. De familieleden zouden mogelijk gevaar lopen.

Het betreft families van medewerkers op het Amerikaanse consulaat in Adana, de luchtbasis van Incirlik en locaties in Izmir en Mugla. Het Amerikaanse leger zal instaan voor de veilige terugkeer van de mensen. Over wat voor gevaar de mensen precies zouden lopen, werd niet uitgeweid.

IS en Koerden

Het besluit komt op het moment dat de dreiging in Turkse grensgebieden is opgeschroefd vanwege de strijd tegen IS-strijders in buurlanden Syrië en Irak. Ook levert Ankara in de regio strijd met Koerdische rebellengroeperingen.

Het is nog niet duidelijk om hoe veel familieleden het gaat. De Verenigde Staten hebben laten weten dat het besluit in dienst staat van de strijdvaardigheid van Amerikaanse troepen in de regio. Het Pentagon liet weten pal achter Turkije te staan in de strijd tegen terrorisme.

Eerder ook al Amerikanen teruggeroepen

Toen Ankara in september zei harder te zullen gaan optreden tegen IS, riep Washington al een deel van haar medewerkers terug uit het land. Toen hadden terroristen opgeroepen tot aanvallen op de luchtbasis van Incirlik.

Het reisadvies voor Amerikanen naar het zuiden van Turkije wordt ook binnenkort veranderd. Een dag eerder drong Israël er bij zijn burgers op aan Turkije zo snel mogelijk te verlaten. Op 19 maart kwamen bij een bomaanslag in Istanbul drie Israëliërs om het leven. Premier Benjamin Netanyahu vreest dat er de komende tijd meer soortgelijke aanvallen zullen plaatsvinden.