Ook Wembley eert Nederlands icoon met staande ovatie – in de veertiende minuut

De Engelse voetbalwereld wil Johan Cruijff deze dinsdagavond groots herdenken tijdens de vriendschappelijke interland tussen Engeland en het Nederlands elftal op Wembley. De Engelse voetbalbond roept de aanwezige toeschouwers op tijdens de veertiende minuut 60 seconden lang te klappen voor de vorige week donderdag overleden wereldster.

Tijdens de veertiende minuut zullen er afbeeldingen van Cruijff op de schermen in het stadion verschijnen. De spelers van Engeland voetballen met rouwbanden. Voor de wedstrijd wordt een moment stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

Het eerbetoon van de Engelsen aan Cruijff is niet zo vreemd, gelet op de populariteit van de voormalige nummer 14 bij pers en publiek daar. Cruijff voetbalde weliswaar nooit voor een Engelse club, maar maakte bij Engelse voetballiefhebbers grote indruk als speler van Ajax, FC Barcelona en Oranje in de jaren 70.

Bovendien heeft Cruijff een verleden op Wembley. Met Ajax won hij in de Engelse voetbaltempel in 1971 de Europa Cup I, dankzij een zege op Panathinaikos (2-0) in de finale. En ook als trainer van Barcelona won hij op Wembley de Europa Cup I, in 1992. Ronald Koeman maakte destijds het winnende doelpunt tegen Sampdoria.

De Engelse voetbalbond verwacht dat Wembley dinsdagavond met 80.000 toeschouwers vol zal zitten.

Het Nederlands elftal moet het in de oefeninterland stellen zonder Jasper Cillessen. De doelman brak zondag zijn neus tijdens de training in het stadion van AZ nadat hij hard in botsing was gekomen met Klaas-Jan Huntelaar. Bondscoach Danny Blind heeft Michel Vorm opgeroepen als vervanger. Ook Davy Klaassen verliet zondag het trainingskamp van Oranje, met lichte knieklachten. Voor hem is middenvelder Marco van Ginkel van PSV opgeroepen. Daley Blind verliet de training voortijdig, maar dacht op tijd fit te zijn. „Mijn hamstring is stijf. Ik wilde geen risico nemen met het oog op de komende wedstrijden”, zei de zoon van de bondscoach. (ANP)