Kaper toestel EgyptAir gearresteerd, bomgordel blijkt nep

De verwarde man werd op Cyprus aangehouden. De gegijzelden zijn ongedeerd.

Het gekaapte vliegtuig op de luchthaven van Larnaca, Cyprus Foto: Yiannis Kouroglou / Reuters

De kaper van het vliegtuig van EgyptAir is op het vliegveld van het Cypriotische Larnaca gearresteerd. De man hield urenlang passagiers gegijzeld aan boord van de Airbus A320, die hij dinsdagochtend kaapte. Op live tv-beelden was te zien hoe hij zich overgaf aan de Cypriotische politie. Alle gegijzelden zijn ongedeerd.

Twitter avatar CyprusMFA Cyprus MFA Its over. The #hijacker arrested. #LarnacaAirport # Egyptair

Dinsdagochtend kaapte de man de EgyptAir-vlucht MS181, die vanaf de Egyptische kustplaats Alexandrië onderweg was naar de hoofdstad Kairo. Hij dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel als het toestel niet zou uitwijken naar de luchthaven van Larnaca op Cyprus. Het Egyptische ministerie van Burgerluchtvaart heeft inmiddels laten weten dat de bomgordel nep is. Volgens de Cypriotische politie zijn er ook in het vliegtuig geen explosieven aangetroffen.

Er zouden 81 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord zijn geweest. Onder hen waren in totaal zes Nederlanders. Eén van hen heeft langere tijd in het toestel vastgezeten, de rest werd al snel vrijgelaten. Dat bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op beelden van de Cypriotische staatstelevisie CYBC was te zien hoe passagiers het vliegtuig verlieten. Een van hen moest uit de cockpit klimmen om weg te komen.

https://www.youtube.com/watch?v=Z64S3oFsD7s

Onduidelijkheid over identiteit kaper

De Egyptische autoriteiten identificeerden de kaper aanvankelijk als een 27-jarige dierenarts, maar de minister voor Luchtvaart weigerde dit in een latere verklaring te bevestigen. Het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken identificeert de man in een tweet als Seif Eldin Mustafa.

Bronnen melden aan persbureau Reuters dat er, naast de Nederlanders, nog tien Amerikanen en acht Britten op de passagierslijst staan. De vrijgelaten passagiers zijn op de luchthaven opgevangen. De Egyptische regering heeft laten weten een vliegtuig naar Cyprus te sturen om ze op te halen.

Kaper wilde ex-vrouw spreken

Volgens een regeringswoordvoerder wilde de kaper zijn ex-vrouw spreken, die op het eiland woont. De man had een brief bij zich die hij aan haar wilde geven. Volgens de Cypriotische staatsomroep CYBC stond in de brief verder de eis dat in Egypte vrouwelijke gevangenen moeten worden vrijgelaten. EgyptAir liet eerder weten de vrijlating van alle passagiers te hebben onderhandeld, met uitzondering van vier buitenlanders en de bemanning.

Vliegveld Larnaca gesloten na landing

Het vliegveld op Cyprus werd na de eerste melding van de kaping gesloten. Vluchten met Larnaca als eindbestemming werden omgeleid naar andere luchthavens op het eiland. Bronnen binnen de Israëlische luchtmacht hebben laten weten dat er extra gevechtsvliegtuigen het luchtruim in zijn gestuurd in verband met de kaping.

    • Sjoerd Klumpenaar