Egyptisch toestel gekaapt, mogelijk een bom aan boord

Passagiers verlaten het gekaapte vliegtuig van EgyptAir op het Cypriotische vliegveld Larnaca. Foto Reuters

Een passagiersvliegtuig van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir is dinsdag gekaapt door een man die zei dat hij een bomgordel droeg. Hij dwong de piloot om te landen op de luchthaven van het Griekse deel van Cyprus. De Cypriotische autoriteiten gaan niet uit van een terroristisch motief. Het zou gaan om een man die herenigd wil worden met zijn Cypriotische ex-vrouw.

Over het lot van de passagiers bestond nog enige onduidelijkheid toen deze krant naar de drukker ging. Volgens EgyptAir waren 81 passagiers aan boord, onder wie vier Nederlanders. Later bracht de luchtvaartmaatschappij dit aantal terug naar 56 passagiers, zeven bemanningsleden en een veiligheidsfunctionaris.

Volgens de Egyptische minister van Luchtvaart waren er aan het einde van de ochtend nog zeven mensen met de kaper aan boord, onder wie drie passagiers. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er zeker één Nederlander aan boord was. Het was vanochtend onduidelijk of die persoon is vrijgelaten of nog in het vliegtuig zit.

Het toestel was op weg van de Egyptische havenstad Alexandrië naar de hoofdstad Kairo. De dader zou volgens een regeringswoordvoerder zijn ex-vrouw willen spreken. Hij had naar verluidt een brief bij zich die hij aan haar wilde geven. De vrouw is vanochtend volgens lokale media naar de luchthaven gegaan om te helpen bij de onderhandelingen.

De kaping leidt opnieuw tot vragen over de veiligheid van Egyptische luchthavens, vijf maanden nadat een Russisch passagiersvliegtuig explodeerde boven de Sinaï. Alle 224 inzittenden kwamen om. Volgens de Russen was er een explosief aan boord gebracht. De Egyptische tak van de terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Na de aanslag heeft de Egyptische regering de Britse firma Control Risks ingehuurd om de veiligheid van de luchthavens door te lichten. (AP, Reuters)