Longreads

Een dodelijk debuut: Hamza stierf in zijn eerste bokspartij

Aanvankelijk denkt iedereen dat de 19-jarige Hamza heeft gewonnen. Dan zien ze hem op het canvas zakken.

Foto Koen Suyk / ANP

Het is eind vierde ronde als de 19-jarige Hamza Aljahmi zijn verdediging even niet meer op orde heeft. Binnen een paar tellen wordt hij meermaals geraakt. Maar de jonge bokser weet uit de hoek van de ring te ontsnappen en blijft ternauwernood op de been. Dan stopt de scheidsrechter het gevecht.

Omstanders denken aanvankelijk dat Aljahmi gewonnen heeft, zo zeggen ze in een lang verhaal van The New York Times. De debutant uit Michigan was in de tweede en derde ronde namelijk beter en ook in de vierde ronde spande het erom. Dan zien ze Aljahmi op het canvas zakken. “Mijn knie”, jammert hij.

Zijn tegenstander Anthony Taylor (24) – die ook zijn eerste profwedstrijd bokste - kijkt vanuit de andere hoek intussen toe hoe artsen zich over Aljahmi buigen. Maar de ogen van de bokser met een Jemenitische achtergrond gaan dicht en blijven dicht. Taylor en zijn coach weten instinctief meteen dat het mis is.

Verstijfd staat Taylor in de ziekenhuishal

Twee dagen later zoekt Taylor zijn tegenstander op in het ziekenhuis. Aljahmi ligt in coma en wordt omringt door familie. Verstijfd staat Taylor in de hal, te midden van felle lichten en schelle piepjes:

“De jonge, onverschrokken bokser vreesde voor wat hij zou zien en voor hoe hij ontvangen zou worden. Hij bleef staan op de drempel van de intensive care, niet in staat om de handvol stappen te zetten naar het bed van zijn comateuze tegenstander.”

Na een lang treuzelen zet Taylor die stappen alsnog. In zijn handen – de handen waarmee hij zijn tegenstander drie dagen eerder zo hard sloeg – een bosje felgele bloemen. Op weg terug naar huis krijgt Taylor een sms’je: Hamza Aljahmi is overleden.

The New York Times schreef een beklemmend en ontroerend verhaal over het gevecht, zowel uit het perspectief van Taylor als dat van Aljahmi. Lees dat stuk hier. (Leestijd: 40 minuten, lengte: 7.900 woorden)

    • Joost Pijpker