Duizenden arrestaties in Pakistan na aanslag

Autoriteiten arresteerden maar liefst vijfduizend mensen, van wie honderden nog vastzitten.

Een agent in de hoofdstad Islamabad, waar grote protesten van islamitische extremisten de stad stilleggen. Foto Anjum Naveed / AP

De Pakistaanse regering heeft de strijd geopend tegen extremistische groeperingen in het land na de zelfmoordaanslag op Eerste Paasdag waarbij zeker 72 doden vielen. Autoriteiten arresteerden maar liefst vijfduizend mensen, van wie 216 nog vastzitten, meldt persbureau Reuters.

De operaties werden uitgevoerd door zowel de politie als antiterreur- en inlichtingendiensten. Er zou ook zwaar geschut en munitie zijn ingenomen.

Jamaat-ul-Ahrar

Een paar uur na de aanslag zondagavond werd deze opgeëist door Jamaat-ul-Ahrar, een factie van de Pakistaanse Talibaan. Later verspreidde Jamaat een foto van de zelfmoordterrorist Salahuddin Khorasani. Een woordvoerder van Jamaat verklaarde dat de aanslag op christenen gericht was, die op dat moment bijeen waren in het Gulshan-e-Iqbalpark in de miljoenenstad Lahore. Christenen vormen een kleine minderheid in het overwegend islamitische land.

Ook wilde Jamaat met deze aanslag aan premier Sharif laten zien dat het land overal een aanslag kan verwachten, zelfs in de thuisbasis van Sharif, Lahore, in de oostelijke provincie Punjab. Hiervoor werden vooral aanslagen in het noordwesten van het land gepleegd.

De premier kondigde na de aanslag al het “extremistisch gedachtegoed” in het land streng aan te pakken, en niet alleen Jawaat-ul-Ahrar. In een persconferentie op maandagavond zei Sharif dat hij van plan is om terreurdreiging volledig de kop in te drukken. Hij laat de Nuclear Security Summit in Washington deze week schieten.

Toenadering leger en regering

De inzet van militairen bij de operaties is opvallend, omdat de verhouding tussen de regering en het leger al jaren gespannen is. Uit angst voor een nieuwe machtsgreep van het leger hield volgens analisten premier Sharif legeroperaties eerder tegen, schrijft correspondent Joeri Boom vandaag in NRC. De regering kondigde maandag aan speciale bevoegdheden te geven aan paramilitairen.

Lees ook het achtergrondartikel van Joeri Boom: Bloedbad onder christenen in Lahore

Of de aanslagen in Pakistan zullen stoppen is allerminst te verwachten. De moslimextremisten kondigden al nieuwe aanslagen aan. Bovendien zijn de goedkope madrassa’s, waar jongens en meisjes onderwezen worden in de gewelddadige islam, populair onder de arme bevolking.

Zondag protesteerden bovendien tienduizenden Pakistanen in de hoofdstad Islamabad tegen de ophanging van Mumtaz Qadri vorige maand. Deze lijfwacht schoot vijf jaar geleden de gouverneur van de provincie Punjab Salman Taseer dood, die hij eigenlijk moest beschermen. De gouverneur had een christelijke vrouw gesteund die van godslastering werd beschuldigd. De protestanten beschouwen Qadri als een held, die zijn geloof verdedigde, en eisen ophanging van de christelijke vrouw.

Lees ook over de aanpak van blasfemie in Pakistan: Geen vrijbrief meer om te moorden uit naam profeet
    • Menno Sedee