Dreiging geweken, Nederlands consulaat Istanbul weer open

Vorige week ging het consulaat dicht, na aanslagen in Istanbul en Brussel. Welke “mogelijke dreiging” er precies was, is niet bekendgemaakt.

Koningin Beatrix bracht in 2012 nog een bezoek aan het consulaat. Foto Robin Utrecht / ANP

Het Nederlandse consulaat in Istanbul is per direct weer open. Dat laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten.

Vorige week werd het consulaat wegens een “mogelijke terreurdreiging” tijdelijk gesloten. Nederlanders werd ook geadviseerd uit de buurt van het consulaat te blijven.

Minister Koenders (PvdA) zei daarover:

“De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit. Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen.”

Op 19 maart vielen er vier doden bij een aanslag van Islamitische Staat in Istanbul, drie dagen later waren de aanslagen in Brussel. Op 17 maart besloot Duitsland de ambassade in Ankara te sluiten wegens een mogelijke dreiging.

Over de aard van de geweken mogelijke dreiging heeft het ministerie geen mededelingen gedaan. Bezoekers moeten rekening houden met langere wachttijden voor een aanvraag:

“Aangezien het consulaat-generaal enige dagen gesloten is geweest, verwachten wij extra drukte omtrent visum- en paspoortaanvragen. Dit kan van invloed zijn op de duur van uw aanvraag. Wij vragen hiervoor uw begrip.”

    • Joram Bolle