Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Hoe overleef je een zelfsturend team?

Nooit meer orders van je baas op hoeven volgen, maar lekker met je collega’s onderling bepalen wie wat wanneer moet doen. Dat klinkt ideaal, maar volgens De Volkskrant is een zelfsturend team beslist geen utopia: het leidt onder andere tot meer ziekteverzuim en onzekere werknemers.

Vooral in de ICT en in zorgsector wordt met zo min mogelijk inmenging van hogerhand gewerkt. Een psycholoog denkt dat binnen sommige bedrijven dit vooral tot anarchie en gestresste collega’s leidt:

‘Ik kom regelmatig werknemers tegen die er onzeker van zijn geworden, omdat ze geen houvast meer hebben zonder leider’

Maar volgens een hoogleraar Bedrijfskunde kunnen zelfsturende teams prima functioneren als er maar de juiste doelen en voorwaarden gesteld worden:

‘Bedrijven moeten medewerkers coachen in de nieuwe machtsverhoudingen. En die managers mogen geen controlefreaks meer zijn.’

Wat is het nut van vreemde vragen bij een sollicitatiegesprek?

Hoeveel pingpongballen passen er in een middelgrote auto? Hoe is het om een plastic zak te zijn? NOS op 3 ging op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er soms zulke vreemde vragen gesteld worden bij een sollicitatiegesprek.

De hoofdzaak is om een sollicitant te ontregelen en te ontkomen aan onnatuurlijke oneliners die vooraf op internet opgezocht zijn, zo weet een recruiter:

‘Even een schopje tegen die stoelpoten geven. Weg uit de comfortzone. Je ziet ineens de ware aard van het beestje.’

Bij creatieve beroepen worden dit soort bizarre vragen volgens een sollicitatie-expert vooral gebruikt om te kijken of een sollicitant analytisch kan denken of in staat zijn een vergelijking te maken:

‘Op die manier kijken ze hoe jij je overweging maakt en of dat hout snijdt. Het antwoord hoeft niet juist te zijn. De manier waarop je beredeneert moet aanspreken’

GGZ-instelling Victas in financiële problemen

Medewerkers van verslavingsinstelling Victas hebben al meer dan een week geen salaris meer uitbetaald gekregen. De GGZ-instelling staat er volgens RTL Z financieel slecht voor sinds het bedrijf in 2012 een groot pand in de binnenstad van Utrecht betrok.

De 440 man personeel zou volgens het bedrijf voor 29 maart loon ontvangen, maar deze afspraak kon Victas niet nakomen. De instelling liet vorige week nog aan RTL Z weten dat de geldzorgen van korte duur zouden zijn.

De directie van Victas voerde gisteravond overleg met verschillende partijen over hoe de situatie opgelost moet worden. Een woordvoerder wilde niet laten weten wie er buiten de directie van het noodlijdende bedrijf verder nog bij de vergadering aanwezig was. Over het verloop van het overleg is nog niets bekend.