Deze school leert je hoe je moet acteren - in een realityprogramma

Volg in deze korte documentaire een dagje in het leven van cursisten aan de New York Reality TV School.

Screenshot 'How to act on reality tv'

Je zou zeggen dat je gewoon door te zijn jezelf al bent. Maar als iedereen daarvan overtuigd was, zouden vele zelfhulpgoeroes werkloos thuiszitten. Net als Robert Galinsky. Want dat is precies wat de oprichter van de New York Reality TV School zijn studenten bijbrengt: hoe acteer je op de meest overtuigende manier jezelf zodat je opvalt bij de producenten van realityseries?

De korte documentaire How To Act On Reality TV van maker John Wilson volgt een dagje in het leven van cursisten op de meest paradoxale opleiding ter wereld. Voor een intensieve workshop van drie uur betaal je 329 dollar, voor een opleiding verspreid over vijf weken 460 dollar ‘collegeld’.

Iedere persoon heeft een verhaal, volgens Galinsky. Maar reality tv heeft zich zo ontwikkeld dat mensen denken dat ze zich moeten gedragen als iemand die ze níét zijn. Ze moeten juist hun eigen verhaal zo goed mogelijk verkopen. Zoals een gospelzangers die legally blind is of een jongen die op Grenada geboren is, maar op zijn tiende naar Amerika verhuisde. Galinsky houdt zijn cursisten voor:

“Zodra je weg bent bij een auditie, ben jij voor de producent ‘die blinde zangeres’, jij bent ‘Caribbean boy’ en jij ‘die dakloze bij de dierentuin’.”

Zielen beroeren

Dat moeten ze uitbuiten, vindt Galinsky. Om precies te zijn door hun PITT’s te groomen: Personal Issues To Tease. Maak gebruik van conflicten in je eigen leven, zodat producenten niet om je heen kunnen als je aan een realityshow deel wilt nemen.

Galinsky vindt zijn opleiding juist nodig omdat reality-tv veel te veel voorgekookt is: “It’s staged and manipulated and that bothers the hell out of me.” Daardoor komen de échte authentieke kandidaten niet meer aan bod, slechts degene die zo extreem mogelijk een rol spelen. Galinsky:

“It would improve if people went back to: hey, what would I like to tell the world? What’s my goal, what’s my mission, how can I affect people’s souls? Every single person that walks through the door of Reality TV School has the possibility to be the new breakout star on reality tv.”

    • Joram Bolle