‘Nu willen alle bekende artiesten naar Cuba komen’

„Over een paar jaar kijken wij Cubanen terug, en dan zeggen we: toen Obama naar Cuba kwam en de Rolling Stones voor het eerst optraden, braken de nieuwe tijden aan”, zegt Dyara Perez hoopvol. Ze is op Goede Vrijdag met haar zoontje van negen en dochter van zestien aanwezig bij het historische concert van de Rolling Stones in Havana. Hoewel geen van haar kinderen weet wie de Rolling Stones zijn, mochten ze dit moment niet missen, vond hun moeder. „Het concert was indrukwekkend. Nu is het gewone leven weer begonnen. We weten nog niet precies waar we over een paar jaar zijn, maar we zijn in elk geval in beweging.”

Daniel Gonzalez (56) , muzikant en Stones-fan, verwacht dat het concert het startsein is van meer westerse muziekgroepen die willen komen optreden: „Beyonce, Rihanna, noem ze maar op.” Tijdens een eerder privébezoek van Mick Jagger aan Cuba werd volgens Gonzalez al duidelijk dat de rockartiest ook interesse heeft in een muziekproject met Cubaanse artiesten. Jagger bezocht toen diverse clubs en muziekscholen. Hij kon rustig rondlopen in Havana, want niemand herkende hem. Dat is nu anders. Ruim 500.000 Cubanen en Stones-fans uit de hele wereld gingen dit weekend volledig uit hun dak op het gratis Rolling Stones- concert in Havana. Twee dagen na het historische bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama besloot Cuba met deze klapper een week waarin geschiedenis is geschreven. Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts speelden twee uur lang de sterren van de hemel en trakteerden het publiek op energieke hits als Angie, Start me up, Sympathy for the devil en Satisfaction.

De productiekosten van het concert werden volledig betaald door de succesvolle Curaçaose zakenman Gregory Elias (62) die zelf ook aanwezig was bij het legendarische optreden.

„Het was bijzonder en mooi om te zien hoe het publiek reageerde. Ik ben blij dat ik dit mogelijk heb kunnen maken.”

    • Nina Jurna