Cubanen genieten van concert Stones, ooit verboden

Ruim half miljoen Cubanen en andere fans bij gratis eerste concert van ‘contrarevolutionaire’ Rolling Stones

Mick Jagger op podium in Havana Foto AP

„Over een paar jaar kijken wij Cubanen terug, en dan zeggen we: toen Obama naar Cuba kwam en de Rolling Stones voor het eerst optraden, braken de nieuwe tijden aan”, zegt Dyara Perez hoopvol. Ze was op Goede Vrijdag samen met haar zoontje van negen en dochter van zestien aanwezig bij het historische concert van de Rolling Stones in Havana, die daar voor het eerst optraden. Westerse popmuziek als die van de Stones was lange tijd taboe op communistisch Cuba.

Ruim 500.000 Cubanen en Stones-fans uit de hele wereld gingen volledig uit hun dak op het gratis concert van de Rolling Stones. Het evenement was de afsluiting van een week vol historische hoogtepunten, zoals het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Havana: Cuba en de VS willen de relatie, verstoord sinds de communistische revolutie in 1959, verbeteren.

De Britse band de Stones leek die ontspanning te vieren. De oude rockers Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts speelden ruim twee uur lang de sterren van de hemel en trakteerden het publiek op energieke hits als Angie, Start me up, Sympathy for the devil en als spetterende uitsmijter een uitgebreide versie van Satisfaction. „Het is geweldig hier te zijn!” riep Jagger naar het enthousiaste publiek.

De productiekosten van het concert werden volledig betaald door de Curaçaose zakenman Gregory Elias (62) die zelf ook aanwezig was bij het optreden. Elias: „Het was zeer bijzonder en heel mooi om te zien hoe het publiek reageerde. Ik ben blij dat ik dit mogelijk heb kunnen maken, en dat vanuit Curaçao een bijdrage is geleverd aan deze, voor Cuba en de hele wereld, historische gebeurtenis.” De vermogende zakenman investeert veel in cultuur en sport.

Concertbezoeker Daniel Gonzalez (56), Cubaans muzikant en Stonesfan, verwacht niet dat na dit optreden ineens heel Cuba de muziek van de Rolling Stones kent: „De meeste Cubanen kennen alleen onze eigen Cubaanse salsa en son muziek. Ik kom uit een tijd dat rockmuziek, ook die van de Stones, verboden was omdat het contrarevolutionair zou zijn. We luisterden stiekem naar de Stones in de jaren zeventig. Maar na dit concert zal hun muziek wel veel meer gedraaid worden in Cuba.”

Tijdens een eerder privébezoek van Mick Jagger aan Cuba, vorig jaar, werd volgens Gonzalez, die ook lesgeeft op een muziekschool in Havana, duidelijk dat de rockartiest interesse heeft in een muziekproject met Cubaanse artiesten: „Mick Jagger bezocht toen diverse clubs, en muziekscholen. Hij kon rustig rondlopen in Havana want niemand herkende hem toen. Nu zal dat niet meer mogelijk zijn denk ik.”

Gonzalez verwacht wel dat nu meer westerse bands Cuba bezoeken: „Iedereen wil nu naar Cuba komen dus je zult een stroom krijgen van bekende popartiesten, Beyoncé, Rihanna noem ze maar op.”

    • Nina Jurna