Longreads

Cruijffs avonturen in de VS: een vergeten tijdperk

Training van de Nederlandse voetballers bij de L.A. Aztecs onder leiding van Rinus Michels vlnr: Wim Suurbier, Thomas Rongen, Leo van Veen Huub Smeets en Johan Cruijff. Arthur Bastiaanse/ANP

Iedereen kent Johan Cruijff van zijn perioden bij Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. Beelden van onmogelijke dribbels, prachtige doelpunten en onnavolgbare uitspraken zijn keer op keer uitgezonden. Na zijn overlijden kwamen ze allemaal weer voorbij. Toch miste er iets in de overzichten: de jaren die Cruijff doorbracht in de Verenigde Staten. De Nederlandse journalisten Friso van der Oord en Pieter van Os schreven daarom een longread over zijn Amerikaanse jaren.

In die longread gaan zij op zoek naar de reden van het uitblijven van de Amerikaanse beelden en herinneringen aan Cruijff. Zij komen tot de conclusie dat Nederlandse media de Amerikaanse periode van Cruijff verkeerd hebben begrepen. Cruijff zou alleen naar de VS zijn gegaan om zijn zakken te vullen, zo is het beeld, maar dat klopt niet volgens de auteurs. Cruijff zou voetbal hebben veranderd in de VS, dat toen nog in de kinderschoenen stond. Het Amerikaanse voetbal maakte vervolgens een enorme ontwikkeling door.

Aan de hand van maandenlang onderzoek en interviews vertellen de journalisten ook wat de periode in de VS voor Cruijff heeft betekend.

Lees Johan Cruyff: The American Years bij The Washington Post. (Leestijd: 17 minuten, lengte: 3.400 woorden)

    • Bas Tooms