Longreads

‘Brussel’ en ‘Parijs’ zijn geen wanhoopsdaden van IS

Nog voordat IS het kalifaat uitriep, werden al strijders gerekruteerd om aanslagen in West-Europa te plegen, schrijft The New York Times in een longread.

Foto Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) pleegt grote aanslagen in Europa, omdat ze zoveel terrein verliezen in Syrië en Irak – toch? Die veelgehoorde verklaring voor de aanslagen in Brussel en Parijs – als wanhoopsdaad van een verliezende terreurgroep – klopt niet, blijkt uit een uitgebreid artikel in The New York Times.

Midden-Oostenredacteur Rukmini Callimachi beschrijft op basis van Franse telefoontaps en rechtbankverslagen hoe IS al in 2012 begon met het rekruteren van strijders om aanslagen te plegen in West-Europa. Nog voordat het een eigen kalifaat had gesticht in Irak en Syrië dus.

De aanslagen in Parijs, in november, werden al negen maanden van te voren geoefend. Een centrale rol daarin had Abdelhamid Abaaoud, de Belgische terrorist die vlak na de aanslagen in november werd doodgeschoten in Parijs. Hij overtuigde andere rekruten van het nut om naar Europa te gaan voor aanslagen.

Gebrekkige vaardigheden

Reda Hame, een Fransman die vorig jaar werd opgepakt voordat hij een aanslag kon plegen, sloot zich aanvankelijk aan bij IS om tegen Assad te vechten. Hij vertelde later aan Franse onderzoekers:

“[Abaaoud] zei dat hij me degenen zou laten zien die gewond waren geraakt [in Syrië], en de vernielde gebouwen. Dan zou ik beseffen hoeveel geluk ik had om teruggestuurd te worden naar Frankrijk, in plaats van hier te vechten.”

Hame’s gebrekkige vaardigheden als strijder – hij kon nauwelijks een handgranaat gooien – werden gecompenseerd door zijn Franse paspoort en zijn IT-kennis. Zelfs knullige of mislukte aanslagen zijn de moeite waard voor IS, zo blijkt: zulke ‘kleine acties’ stellen de Europese veiligheidsdiensten op de proef, zo redeneert de groep.

Lees How ISIS Built the Machinery of Terror Under Europe’s Gaze bij The New York Times (leestijd: 29 minuten, lengte: 5.826 woorden)

Blogger

Jacco Hupkens

Jacco Hupkens (1981) is (eind)redacteur bij NRC Q. Na omzwervingen in de hiphop- en dancejournalistiek, de tv-gidswereld en een paar jaar in Indonesië nu terecht op het vertrouwde NRC-honk, waar hij eerder voor Next werkte. Leert elke dag weer iets bij over jaarverslagen.

    • Jacco Hupkens