Britse charityshop vraagt om donatiestop ‘Vijftig Tinten’-trilogie

Phil Broadhurst, de manager van een goededoelenwinkel in Swansea, heeft donateurs gevraagd geen boeken meer te doneren uit de ‘Vijftig Tinten’-trilogie van E.L. James

Onverkochte delen van E.L. James' erotische trilogie

In juli 2012 vestigde E.L. James, een voormalig tv-producent, nog een Brits record met Fifty Shades of Grey, het eerste deel van haar erotische trilogie. Binnen elf weken verkocht ze er meer dan een miljoen paperback-exemplaren van. Daarmee versloeg ze Dan Brown en J.K. Rowling. Een kleine vier jaar later blijken die boeken onverkoopbaar.

Phil Broadhurst, manager van een charityshop in Swansea in Wales, klaagt op Facebook over een overdosis mommy porn. “We waarderen al uw donaties”, schrijft hij, “maar minder ‘Vijftig Tinten’ en meer LP’s uit de jaren zestig en zeventig zou fijn zijn”.

Schermafbeelding 2016-03-29 om 14.52.50

Nieuw is de klacht niet. Ook in september 2013 wezen eigenaars van Britse charityshops op de duizenden onverkoopbare exemplaren van ‘Vijftig-Tinten’-titels in hun opslag. Bijkomend probleem: de boeken waren ook niet te recyclen, omdat de boeken zijn ingelijmd. Een speciaal opgerichte Facebookpagina, ’50 ways of killing 50 Shades of Grey’, bood vervolgens creatieve manieren aan van de boeken af te komen.

Andere Britse charityshops delen de klacht van Broadhurst overigens niet. Een winkel in Liverpool bezit zelfs geen enkel exemplaar van het boek, zegt de manager in The Guardian. De eigenaar van een Rode Kruis-boekhandel in Kent geeft aan dat met name de thrillerschrijvers in trek zijn: Lee Child, Karin Slaughter. “We leven hier in een rustig afgelegen dorpje.”

    • Roderick Nieuwenhuis