Berlijn: migrant die taal niet leert en zijn vrouw isoleert, verliest zijn verblijfsrecht

Vluchtelingen die permanent in Duitsland willen blijven, moeten Duits leren en integreren in de maatschappij. Dat staat in een wetsvoorstel waar de regering aan werkt, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken zaterdag tegen de ARD. „Wie weigert Duits te leren, zijn familieleden niet toestaat te integreren en banen afwijst, komt na drie jaar niet in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning”, aldus minister Thomas de Maizière, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. De plannen voor strengere immigratieregels komen twee weken na een gevoelige nederlaag voor de CDU van Merkel bij verkiezingen in drie deelstaten. Voorstanders van een strenger vluchtelingenbeleid wonnen juist tijdens die verkiezing. Coalitiepartner SPD liet tegen Bild al weten de plannen – die in mei klaar moeten zijn – te steunen (NRC).