Rechter verbiedt ‘Cyprus-route’ truckchauffeurs

De Amsterdamse rechter heeft het beroep afgewezen in de zaak van de zogeheten Cyprus-route. Dat betekent dat chauffeurs die via een Cypriotisch bedrijf voor Nederlandse transportbedrijven rijden definitief onder de Nederlandse sociale wetgeving vallen en niet onder de Cypriotische. In 2013 kwam de zaak aan het rollen na klachten van de FNV. Gebleken was dat Nederlandse transportbedrijven middels deze constructie sociale premies ontdoken. De chauffeurs, vaak Oost-Europeanen, waren formeel in dienst van een Cypriotisch uitzendbureau.

Die praktijk was in 2011 begonnen. Het Nederlandse transportbedrijf zou slechts opdrachtgever zijn van het uitzendbureau. Belastingen en premies moesten op Cyprus worden betaald, waar de kosten ruim een kwart lager lagen. De chauffeurs worden vanuit Nederlandse aangestuurd en zetten nooit een voet op Cypriotische bodem. Niet het uitzendbureau maar de transportbedrijven beslissen over werving en ontslag van de chauffeurs, aldus de rechter. (NRC)