App moet papieren schadeformulier verdrijven

Als het makkelijker is schade te melden, kan de verkeersveiligheid worden verbeterd, is het idee.

Hulpdiensten bij een botsing begin dit jaar op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg.
Hulpdiensten bij een botsing begin dit jaar op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. Foto ANP

Op termijn moet een app het papieren schadeformulier voorgoed de deur uitdoen. MobielSchadeMelden bestond al een tijdje om kinderziektes eruit te halen, maar werd dinsdag officieel gelanceerd.

MobielSchadeMelden, ook een website, is een initiatief van belangenvereniging Verbond van Verzekeraars, de politie en verkeerskundig ict-bureau VIA. Het is de bedoeling dat de app het makkelijker maakt om melding te doen van schade, zodat het aantal registraties stijgt. Ook kunnen fietsers en voetgangers vanaf nu schademeldingen doen via de app of de website en kan melding worden gemaakt van letselschade. Met deze extra data kan de verkeersveiligheid verbeterd worden.

Onderregistratie

De initiatiefnemers constateren na een enquête onder zevenhonderd respondenten dat sommigen moeite hebben met het volleidg invullen van een papieren schadeformulier. De app vult na registratie veel gegevens automatisch in. Bovendien kunnen er foto’s geüpload worden, “gedoe met tekeningen is voorbij”.

Nu kampen verzekeraars met een onderregistratie, volgens woordvoerder van Verbond van Verzekeraars Rudi Buis:

“De politie maakt van honderdduizend ongevallen per jaar een rapport op, terwijl wij weten dat er in Nederland één miljoen keer autoschade is. 400.000 daarvan zijn door tweezijdige aanrijdingen.”

De Nederlandse aanpak van verkeersveiligheid komt in gevaar als goede ongevalscijfers uitblijven, aldus de initiatiefnemers.

Paaltjes en kruisingen

Als meer mensen melding doen van schade, kan de verkeersveiligheid verbeterd worden, aldus woordvoerder Buis:

“Je kan dan zien op welke kruisingen auto’s uit de bocht vliegen of waar fietsers tegen een paaltje aan rijden.”

Nu kan de locatie van de meeste schademeldingen alleen via adresgegevens achterhaald worden.

Papieren formulier blijft nog even

Het papieren Europese schadeformulier van de verzekeraars blijft wel nog een tijdje bestaan. Hoe lang is niet bekend. Een belangrijke reden is dat nog niet iedereen een smartphone heeft. Daarnaast is de app in het buitenland nog niet beschikbaar. Voor ongelukken met buitenlandse voertuigen moet nog steeds het schadeformulier ingevuld worden.

Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen doen mee met de app, die onderdeel is van het zogenoemde STAR-project (Smart Traffic Accident Reporting). Partijen die deelnemen aan STAR zijn Rijkswaterstaat, het Interprovinciaal Overleg, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, VeiligheidNL, Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, Fietsersbond, TeamAlert, Blijf Veilig Mobiel, Unie van Waterschappen en Veilig Verkeer Nederland.