MythBusters: the final season Discovery Channel, 21.00-22.00u

Na veertien jaar en bijna 250 afleveringen nemen Adam Savage en Jamie Hyneman afscheid van hun programma Mythbusters. De twee zochten in die jaren op een luchtige manier naar de waarheid achter populaire mythes.

In 2011 kregen ze zelfs een eredoctoraat van de Universiteit Twente omdat ze met hun experimenten wisten te enthousiasmeren voor wetenschap en wiskunde. Ook president Obama was fan. Hij ontving de twee een paar keer in het Witte Huis. „Jammer genoeg lieten ze mij nooit iets opblazen.” vertelde hij in een videoboodschap. Want dingen opblazen – in de naam van de wetenschap - deden ze graag. Meer dan negenhonderd voorwerpen gingen in vlammen op.

Maar de koek was eigenlijk al een tijdje op, ook al bleven hun stunts nog altijd vermakelijk. Het laatste seizoen is vanaf vanavond bij Discovery te zien. Kan een tankwagen imploderen als hij vacuüm wordt gezogen? Kun je met een hovercraft over een mijnenveld racen? Ook nemen ze op een spectaculaire manier afscheid van hun crashtestdummy Buster. Naast het ‘busten’ van nieuwe mythes blikken de mannen terug.