1956Morton Heilig, een Amerikaanse…

Sensorama

1956

Morton Heilig, een Amerikaanse filmmaker, bedenkt de Sensorama, een soort van immersieve eenpersoonsbioscoop. De kast bevat een scherm dat 3D-video kan afspelen en beschikt over surround geluid, een bewegende stoel en een geurverspreider.

1968

Wetenschapper Ivan Sutherland bouwt zijn Sword of Damocles, de eerste VR-‘bril’. Maar niet echt draagbaar: Sutherlands’ uitvinding is zo zwaar dat hij aan het plafond moet worden gemonteerd. De bril kan simpele geometrische vormen tevoorschijn toveren.

1985

In Californië wordt VPL Research opgericht, het eerste bedrijf voor VR-producten met onder meer een headset (EyePhone), een handschoen die beweging registreert (DataGlove) en 3D-audio. Medeoprichter Jaron Lanier bedenkt de term ‘virtual reality’ in 1987.

1991

Het Engelse bedrijf Virtuality pioniert VR in games. In arcadehallen kan je plaatsnemen in een grote plastic kuipstoel met ingebouwde joysticks. Met een VR-bril op kan er vervolgens op onder meer dino’s en robots worden geschoten.

2000

Rond dit jaar verschijnen voor het eerst pc’s op de markt die krachtig genoeg zijn om virtual reality ook in de huiskamer mogelijk te maken. Dit betekent dat er een scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaat voor ontwikkelaars en bedrijven.

2011

In de garage van zijn ouders in Californië bouwt de 18-jarige Palmer Luckey aan het eerste prototype van de Oculus Rift VR-bril. Een jaar later lanceert hij een succesvolle crowdfundingscampagne via Kickstarter en haalt in totaal ruim 2,5 miljoen dollar op.

2014

Facebook neemt Oculus voor 2 miljard dollar over en kondigt verdere investeringen in virtual reality aan. Ook Sony, Samsung en Google werken aan eigen VR-producten.

2016

De Oculus Rift is vanaf 28 maart voor consumenten te koop. Later dit jaar komen naar verwachting ook de PlayStation VR en HTC Vive uit.

Tekst Harrison van der Vliet