1.400 migranten gered voor Italiaanse kust

Maandag werden nog zeker 378 migranten gered door het schip van een hulporganisatie.

Door de Italiaanse kustwacht geredde migranten. Foto: Antonio Parrinello / Reuters

De Italiaanse kustwacht en marine hebben dinsdag bijna 1.400 migranten gered van hun rubberboten in de Middellandse Zee, meldt persbureau Reuters. Ongeveer 570 migranten werden gered door de marine en 780 door de kustwacht.

Dinsdag werden 730 migranten die eerder bij meerdere operaties werden gered per schip overgebracht naar de Siciliaanse kustplaats Pozzallo. Vermoedelijk zijn deze migranten grotendeels vanuit Libië vertrokken.

Reddingsoperatie maandag

Maandag werden nog eens zeker 378 asielzoekers gered uit de Middellandse Zee door een schip van hulporganisatie SOS Méditerranée. Door het opwarmen van het water wagen meer migranten in rubberboten de oversteek naar Europa, zo laten Italiaanse functionarissen weten. Ook heeft de toename te maken met het sluiten van de Balkanroute.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds het begin van het jaar 16.075 migranten uit zee gered. Vorig jaar lag dit aantal in deze periode op 10.165. Sinds 2015 hebben meer dan 1,2 miljoen migranten het Europese vasteland bereikt. De meesten kwamen aan in Griekenland.

    • Etienne Verschuren