Pakistan begint paramilitaire operatie in provincie Punjab

Zondag kwamen zeker 72 mensen om bij een aanslag van een tak van de Talibaan in provinciehoofdstad Lahore.

Mensen rouwen in Pakistan om hun bij de aanslag van zondag omgekomen naasten.
Mensen rouwen in Pakistan om hun bij de aanslag van zondag omgekomen naasten. Foto: K.M. Chaudary / AP

Pakistaanse autoriteiten hebben maandag een paramilitaire operatie aangekondigd in de provincie Punjab. In provinciehoofdstad Lahore kwamen zondag zeker 72 mensen om bij een zelfmoordaanslag uitgevoerd door Jamaat-ul-Ahrar, een tak van de Talibaan.

Pakistan zou volgens persbureau Reuters van plan zijn de terreur van islamitische militanten aan te pakken. Asim Bajwa, woordvoerder van het leger, liet weten dat er in Punjab meerdere invallen zijn gedaan sinds de aanslag:

“Meerdere terrorismeverdachten en handlangers zijn gearresteerd en ook is een grote opslagplaats voor wapens en munitie ontdekt.”

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif beloofde er alles aan te doen de daders op te sporen en te berechten:

“Onze vastberadenheid als land en als overheid wordt sterker en de laffe vijand probeert nu burgerdoelen aan te vallen.”

Lahore, hoofdstad van de provincie Punjab:

Bij de aanslag in een druk park in Lahore vielen volgens AFP zeker 72 doden en minstens 300 mensen raakten gewond. Ten minste 29 kinderen kwamen om.

Jamaat-ul-Ahrar liet weten het bewust op christenen te hebben gemunt. Christenen vormen, met een populatie van ongeveer twee miljoen, een kleine minderheid in het overwegend islamitische land. De paus noemde de aanslag maandag “afschuwelijk” en vroeg de Pakistaanse autoriteiten religieuze minderheden te beschermen. De aanslag in Lahore was al de vijfde aanslag van Jamaat-ul-Ahrar sinds december.