Oud-president Honduras bekent in corruptiezaak FIFA

Rafael Callejas maakte zich schuldig aan corruptie als lid van het televisie- en marketingcomité van de FIFA.

Rafael Callejas arriveert voor de rechtszitting in New York.
Rafael Callejas arriveert voor de rechtszitting in New York. Foto Lucas Jackson / Reuters

Voormalig Hondurees president Rafael Callejas heeft steekpenningen aangenomen toen hij lid was van het televisie- en marketingcomité van de FIFA. Dat heeft hij maandag bekend tegenover de rechter, meldt persbureau AP.

Callejas, die van 1990 tot 1994 president van Honduras was, zei dat hij geld aannam en een deel hiervan naar anderen doorspeelden. Hij zei dat hij wist dat wat hij deed fout was.

Zendrechten

De 72-jarige Callejas was aangeklaagd voor zijn rol in een corruptieschandaal waarbij lucratieve uitzendrechten voor het WK en andere grote voetbalevenementen werden doorgespeeld. De strafmaat tegen het oud-staatshoofd wordt op 5 augustus bepaald.

De arrestatiegolf naar aanleiding van het FIFA-schandaal begon in mei vorig jaar, toen de FBI veertien mensen aanhield in een Zwitsers hotel. Onder hen waren zeven hooggeplaatste FIFA-medewerkers. Callejas’ arrestatie vond plaats in december, nadat arrestatiebevelen waren uitgevaardigd tegen nog eens zestien voornamelijk Latijns- en Zuid-Amerikaanse leden van de wereldvoetbalbond.

In totaal zitten nu zo’n 20 oud-voetbalbestuurders vast in verband met het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de FIFA.

Corruptie

Callejas werd als president van Honduras ook al door de Verenigde Staten beschuldigd van corruptie. Nadat een wet was ingetrokken die vervolging van voormalige staatshoofden juridische immuniteit toekent, meldde Callejas zichzelf bij het Hondurese hof. Daar werd hij vrijgesproken van alle aanklachten.

Na zijn presidentschap werd Callejas voorzitter van de Hondurese voetbalbond. Onder zijn leiding kwalificeerde Honduras zich voor de WK’s van 2010 en 2014.