SCP: Nederlanders bezorgder over vluchtelingencrisis

Mensen zijn ongerust over de grote toestroom van vluchtelingen en over de opvang.

Luchtfoto van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Foto: John Gundlach/ANP

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over de vluchtelingencrisis. Dat blijkt uit het Continu Onderzoek Burgerperspectieven dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) elk kwartaal houdt. Voor 65 procent van de Nederlanders is immigratie en integratie het thema waarover zij zich zorgen maken.

Vanaf eind 2014 namen die zorgen langzaam toe; sinds oktober 2015 is immigratie verreweg het belangrijkste onderwerp in de publieke opinie, aldus het SCP. Mensen zijn ongerust over de grote toestroom van vluchtelingen en over de opvang.

Het onderzoek vond plaats in februari - na de aanslagen in Parijs en de problemen tijdens Oud & Nieuw in Keulen. Mensen zijn verder minder positief over de richting die Nederland op gaat.

De stemming over economie en politiek is stabiel. De ondervraagden zijn optimistisch over de eigen toekomst, maar somber over de volgende generaties. Dat is volgens het SCP niet iets van de laatste jaren, maar speelde bijvoorbeeld ook al in de jaren zeventig en tachtig.

Het SCP vroeg dit kwartaal ook naar de decentralisatie van (zorg)taken van Rijk naar gemeentes. Daarover maakt een groot deel van de Nederlanders zich ook zorgen.

    • door onze redacteuren