Macedonië houdt grenzen zeker tot eind dit jaar dicht

De noodtoestand die al sinds augustus van kracht was, is zaterdag tot eind december verlengd.

De grens tussen Griekenland en Macedonië, gezien vanaf Griekse zijde. Foto Bart Maat / ANP

De Macedonische grens blijft nog zeker tot het einde van dit jaar gesloten voor vluchtelingen. Het parlement in Skopje stemde zaterdag in met het verlengen van de noodtoestand in de grensregio’s, zo melden verschillende Macedonische media. Daardoor kan de regering het leger blijven inzetten bij het bewaken van de grenzen.

Het besluit geldt alleen voor de noordgrens met Servië en de zuidgrens met Griekenland. Met name via het zuiden kwamen afgelopen zomer op het hoogtepunt dagelijks meer dan duizend vluchtelingen binnen. De regering van Macedonië besloot in augustus daarop de noodtoestand uit te roepen, in een poging de vluchtelingenstroom in te dammen.

Aanvankelijk zou de crisissituatie tot halverwege juni duren, maar die periode wordt nu verlengd tot het einde van december. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in augustus al dat de noodtoestand twee voordelen had: het beschermen van de bevolking en het verduidelijken van het asielbeleid.

In tentjes tussen regenplannen en troep

Sinds het sluiten van de grens zijn in het Griekse dorpje Idomeni bijna twaalfduizend vluchtelingen gestrand in een vluchtelingenkamp. De omstandigheden zijn daar echter erbarmelijk: op het ruwe terrein aan de grens tussen Griekenland en Macedonië hebben duizenden mensen hun tentjes uitgespreid tussen waterplassen, vuilnis en prikkeldraad.

De Griekse regering wil het kamp bij Idomeni nog voor eind april evacueren en de duizenden vluchtelingen verplaatsen naar doorvoercentra in andere delen van Griekenland. Veel van de migranten weigeren echter het kamp te verlaten, uit hoop dat de grens met Macedonië tóch opengaat. Ook de afgelopen dagen laaiden die geruchten weer op. Toen de grens toch gesloten bleef, leidde dat zondagavond tot demonstraties in Idomeni, waarna de politie moest ingrijpen.

    • Joost Pijpker