Huges niet herbenoemd als commissaris Havenbedrijf

Dat blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het Havenbedrijf sluit een terugkeer niet volledig uit.

Timo Huges op archiefbeeld als bestuursvoorzitter van de NS. De vorig jaar ontslagen topman is niet herbenoemd als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Timo Huges, de vorig jaar ontslagen topman van NS, is niet herbenoemd als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Dat blijkt uit informatie van de Kamer van Koophandel: Huges is per 1 maart uitgeschreven uit het handelsregister. Het vertrek van Huges als commissaris is opmerkelijk omdat het Havenbedrijf hem leek te willen behouden als toezichthouder. Begin februari zei minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) in de Tweede Kamer dat hij als aandeelhouder geen bezwaar had tegen een herbenoeming: “Er geldt geen beroepsverbod.” Directie en commissarissen van het Havenbedrijf wilden hem houden, zei Dijsselbloem in de Kamer: “Hij doet zijn werk als toezichthouder goed.”

Het Havenbedrijf, de beheerder van de Rotterdamse haven, is voor 70 procent eigendom van de gemeente Rotterdam en voor 30 procent van de staat. Beide aandeelhouders beslissen over de samenstelling van de raad van commissarissen. Huges was commissaris sinds 2012, zijn termijn liep af per 1 maart. Een woordvoerder van het Havenbedrijf bevestigt dat Huges geen commissaris meer is, maar sluit een terugkeer niet helemaal uit. “Het is nog steeds onduidelijk of herbenoeming alsnog gaat plaatsvinden of dat er iemand anders gezocht gaat worden.”

Huges werd in juni vorig jaar ontslagen als bestuursvoorzitter van NS wegens zijn betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Over de afhandeling van het ontslag ontstond, ook publiekelijk, veel onenigheid tussen de minister en weggestuurde topman. Huges kreeg uiteindelijk, tot ergernis van de minister en de Tweede Kamer, een vertrekvergoeding van 175.000 euro. De NS-affaire stond voor Dijsselbloem los van Huges “functioneren bij het Havenbedrijf”, schreef de minister vorig jaar aan de Tweede Kamer. “Ik heb mijn vertrouwen in Huges in de rol van president-directeur bij NS verloren. Dat geldt niet voor zijn rol als commissaris bij het Havenbedrijf”.

    • Mark Duursma