Economie

FBI kraakt iPhone schutter San Bernardino

AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zonder hulp van Apple heeft de FBI de iPhone van de San Bernardino-schutter weten te kraken. De overheid laat nu de zaak vallen om Apple te dwingen de telefoon te kraken. Dat blijkt volgens The Wall Street Journal uit documenten die zijn ingediend bij de rechtbank.

Daaruit is niet op te maken welke methode de FBI heeft gebruikt om de gegevens op de telefoon te ontgrendelen. Ook wil de overheid niet zeggen wie de derde partij is die daarbij heeft geholpen. Maar verschillende media meldden vorige week dat het gaat om het Israëlische software-bedrijf Cellebrite.

Rizwan Farook schoot in december veertien mensen dood in San Bernardino. Voor het onderzoek wil Justitie de informatie uit zijn telefoon, maar Apple weigert daarbij te helpen uit angst dat hun klanten hun privacy verliezen als de overheid op verzoek altijd bij de gegevens kan. Dat blijkt nog maar eens uit een statement dat Apple vannacht gaf aan TechCrunch:

“From the beginning, we objected to the FBI’s demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent [...] Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy.”

Met het vervallen van de rechtszaak is de strijd tussen tech-bedrijven en de overheid om het ontsluiten van gegevens in terreurzaken en andere strafrechtelijke onderzoeken nog niet voorbij, waarschuwt FBI-woordvoerder Melanie Newman:

“It remains a priority for the government to ensure that law enforcement can obtain crucial digital information to protect national security and public safety, either with cooperation from relevant parties, or through the court system when cooperation fails.”

Economie groeit harder onder Democratische presidenten

De Amerikaanse economie doet het een stuk beter als er een Democraat in het Witte Huis zit. De gemiddelde economische groei is sinds de Tweede Wereldoorlog bijna 1,8 procentpunt hoger onder een Democratische president. Dat staat in een artikel van twee economisten van Princeton waar Quartz over schrijft.

“The average growth rates under Democratic and Republican presidents were starkly different: 4.33 percent and 2.54 percent, respectively. This 1.79 percentage point gap is astoundingly large relative to the sample mean.”

De sterkste groei was er onder de Democraat Harry S. Truman vlak na de Tweede Wereldoorlog (6,57 procent) en de laagste groei in de tweede periode van George W. Bush (0,54 procent).

De kritiek dat het om een relatief klein aantal presidentiële termijnen gaat (zestien) en daarom geen harde statistische conclusies te trekken zijn, verwerpen de economisten. Daarvoor is het verschil tussen Republikeinen en Democraten simpelweg te groot.

Maar over de oorzaak van het verschil is minder te zeggen. Een deel van het verschil kan verklaard worden door explosies van innovaties (zoals bijvoorbeeld onder de Democraat Clinton) of enorme stijgingen van de olieprijs die de economische groei platlegden (onder George W. Bush). Er zijn zoveel factoren een rol waar het Witte Huis geen enkele invloed op heeft dat geluk ook een grote rol speelt.

Topman Periscope is niet bang voor Facebook

Een jaar na de oprichting bekijken gebruikers via Periscope elke dag een hoeveelheid video’s die gelijk staat aan 110 jaar kijken. Bij het prille begin vorig jaar was Meerkat nog de grote concurrent, maar dat is inmiddels Facebook geworden dat een topprioriteit van livestreaming heeft gemaakt.

Periscope-topman Kayvon Beykpour is niet onder de indruk, zo zegt hij tegen Re/code:

“We were thinking about this before it was super interesting to the big players so the fact that Facebook, the 800-pound gorilla, woke up one day and decided that live was interesting is very flattering for us [...] If we got super nervous and thought deeply about competition every time Facebook decided to get into a new vertical we wouldn’t get anything done.”

Toch zal het tweede jaar zwaar vanwege de toenemende concurrentie zwaar worden voor het snel gegroeide Periscope. Het is vooral de vraag in hoeverre eigenaar Twitter de dienst wil integreren, want Periscope is nu nog erg onafhankelijk en wil dat ook vooral blijven.