FBI kraakt iPhone en laat rechtszaak tegen Apple vallen

Justitie wilde informatie uit de iPhone van de San Bernardino-schutter, maar Apple weigerde te helpen om privacyredenen.

Foto Ng Han Guan / AP

Zonder hulp van Apple heeft de FBI de iPhone van de San Bernardino-schutter weten te kraken. De overheid laat nu de zaak vallen om Apple te dwingen de telefoon te kraken. Dat blijkt volgens The Wall Street Journal uit documenten die zijn ingediend bij de rechtbank.

Daaruit is niet op te maken welke methode de FBI heeft gebruikt om de gegevens op de telefoon te ontgrendelen. Ook wil de overheid niet zeggen wie de derde partij is die daarbij heeft geholpen. Maar verschillende media meldden vorige week dat het gaat om het Israëlische software-bedrijf Cellebrite.

San Bernardino

Rizwan Farook schoot samen met zijn vrouw in december veertien mensen dood in San Bernardino. Beide schutters werden gedood door de politie. Voor het onderzoek wil Justitie de informatie uit zijn telefoon, maar Apple weigert daarbij te helpen uit angst dat hun klanten hun privacy verliezen als de overheid op verzoek altijd bij de gegevens kan. Dat blijkt nog maar eens uit een statement dat Apple vannacht gaf aan TechCrunch:

“Vanaf het begin hebbeen we het verzoek van de FBI om een achterdeur in de iPhone te bouwen geweigerd, omdat wij geloven dat het fout was en dat het een gevaarlijk precedent schept voor de toekomst. [...] Apple gelooft sterk in de bescherming van de data en privacy van de mensen in de VS en in de hele wereld.”

Lees ook over de gevoelige rechtszaak FBI staat zwak in zaak iPhone-data

Tot vorige week was het standpunt van de overheid dat alleen Apple de iPhone 5c kon ontsleutelen met software die de wachtwoordbeveiliging omzeilt zonder dat daarbij gegevens verloren gaan. Vorige week meldde Justitite dat het de techreus wellicht tóch niet nodig heeft, omdat een “derde partij” de FBI een manier had getoond om de telefoon te kraken. Een zitting in een federale rechtbank die dinsdag plaats zou vinden, werd daarom al uitgesteld.

Google, Facebook, Microsoft en tientallen andere concurrenten uit Silicon Valley steunden Apple in de strijd tegen de FBI. Justitie daarentegen kreeg steun van nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in San Bernardino.

Critici verweten de FBI wel degelijk op de hoogte te zijn van ontsleutelingsmethodes. Het zou de FBI juist om de precedentwerking van een gerechtelijke uitspraak te doen zijn, die het in de toekomst makkelijker maakt om zo nodig ook de beveiliging van andere fabrikanten uit te schakelen.

Strijd niet voorbij

Met het vervallen van de rechtszaak is de strijd tussen tech-bedrijven en de overheid om het ontsluiten van gegevens in terreurzaken en andere strafrechtelijke onderzoeken nog niet voorbij, waarschuwt FBI-woordvoerder Melanie Newman:

“Het blijft de prioritet van de overheid om ervoor te zorgen dat de autoriteiten cruciale digitale informatie kunnen verkrijgen om de nationale veiligheid te beschermen, met de medewerking van betrokken partijen, of door middel van een juridische weg als deze samenwerking stokt.”

    • Arjan Meesterburrie
    • Menno Sedee