Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Deze is voor België

Bent u ook zo geïnteresseerd in de voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal deze week? Nee, ik ook niet. Nu ze niet gekwalificeerd zijn voor het EK zijn de oefenwedstrijden tegen Engeland en Frankrijk al helemaal overbodig. Dan kunnen we beter naar de Belgen kijken. Die zijn wel geplaatst voor de eindronde, hebben een jonge en talentvolle ploeg en gelden als outsider voor de titel. Kortom: ze zijn beter dan wij. Nou zijn de Belgen op wel meer vlakken beter. Na de gebeurtenissen van vorige week in Brussel verdienen ze alle steun van de wereld, maar dat hebben hun kookkunsten niet nodig. Die staan buiten kijf. Friet, mosselen, chocolade; dat zijn alleen nog de bekendste voorbeelden waarin de Belgische keuken excelleert. Ook het feit dat België wereldwijd de meeste driesterrenrestaurants per inwoner heeft, zegt genoeg over het culinaire niveau van onze Zuiderburen. Een boek dat zegt de 250 beste recepten van het land te bundelen maakt dan ook nieuwsgierig. De smaak van België, van chef-kok Ruth van Waerebeek, is één groot gastronomisch ‘best of’-album. Eentje die niet geschikt is voor de gezondheidsfanaten onder ons, want „de porties zijn Duits en de finesses zijn Frans”, schrijft Van Waerebeek. Een boek voor Bourgondiërs dus. Het is geen boek voor op de koffietafel, maar eentje voor in de keuken. Een encyclopedie. Het lijkt alsof Van Waerebeek gedacht heeft: ‘Ik moet nog 250 recepten aan de man brengen, doorpakken met die hap.’ Er is een inleiding, daarna is het tot aan de woordenlijst recept na recept. Wel worden de meesten ingeleid met kleine achtergrondverhalen en zo nu en dan staat er een inzetje bij met een anekdote, bijvoorbeeld over Van Waerebeek’s geboortstad Gent. Verder geeft de indeling de ruimte aan de echte sterren van het boek: de klassiekers uit de Belgische keuken. Stoofpotten, wafels, steak frites en een hoofdstuk over koken met bier; het komt allemaal voorbij. Er is ook ruimte voor recepten met groente, alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat die meestal worden bereid met een flinke dot room, een stevige klont boter of een handvol kaas. We gaan de komende week wat bekende en minder bekende klassiekers bereiden. Een stoemp met spinazie, witlof op zijn Vlaams en Gentse waterzooi van tarbot.

    • Sam de Voogt