Belgische wielrenner Demoitié overlijdt na aanrijding motor

Antoine Demoitié (25) kwam na ongeveer 150 kilometer in de wielerronde Gent-Wevelgem ten val. Rennersvereniging CPA wil een onderzoek naar het ongeval.

Archiefbeeld van de 25-jarige coureur Antoine Demoitié.
Archiefbeeld van de 25-jarige coureur Antoine Demoitié. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP

De Belgische wielrenner Antoine Demoitié is in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen nadat hij tijdens de wielerronde Gent-Wevelgem was aangereden door een motorrijder. Dat heeft zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert bevestigd op Twitter.

De 25-jarige coureur van de Belgische wielerploeg Wanty-Groupe Gobert kwam na ongeveer 150 kilometer samen met vier andere renners ten val in de buurt van het dorpje Sint-Mariakappel en werd daarna aangereden door een motorrijder. De uit Luik afkomstige renner werd hierop buiten bewustzijn overgebracht naar het ziekenhuis in Lille waar hij afgelopen nacht overleed.

Twitter avatar TeamWantyGobert Team Wanty-Gobert Thanks for your overwhelming support. The team is touched by all the messages. We will bounce back and #RideForAntoine

Verbijstering

In de wielerwereld is met verbijstering gereageerd op de dood van Demoitié. De Belgische renner Sep Vanmarcke van het Nederlandse Team LottoNL-Jumbo, die tweede werd in de koers, betuigt via Twitter zijn medeleven:

Ook de Belgische oud-renner en ploegleider Johan Bruyneel leeft via Twitter mee met de nabestaanden:

Twitter avatar JohanBruyneel Johan Bruyneel R.I.P. Antoine Demoitié. Sad day for cycling again. My thoughts are with his family and friends. 25 years old. #NotFair

Rennersvereniging: zoveel frustratie

Ondertussen heeft de vereniging CPA, die de rennersbelangen vertegenwoordigt, zijn zorgen uitgesproken over de onveilige situatie in de koers. De coureurs willen een onderzoek naar de dood van Demoitié. “De CPA en alle renners vragen dat er onmiddellijk duidelijkheid komt over het ongeluk en de omstandigheden waaronder het plaatsvond”, zegt voorzitter Gianni Bugno. “We voelen zoveel frustratie. We hebben altijd benadrukt dat de veiligheid van de renners boven enig ander belang moet komen en recentelijk hebben we gevraagd om maatregelen die de veiligheid in de koers moeten verbeteren.”

Twitter avatar cpacycling CPA Cycling #Demoitie Beside the sadness we ask for action now! https://t.co/qzp9HOval3