Amerikaans Capitool en Witte Huis afgesloten na schoten

Een man werd door politie neergeschoten bij het Capitool. Een vrouwelijke verdachte werd gearresteerd bij het Witte Huis.

Een bewaker van de westvleugel van het Witte Huis houdt zijn geweer vast na berichten over een schutter. Foto Jacquelyn Martin / AP

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC is maandag zowel het Amerikaanse Capitool als het Witte Huis korte tijd afgesloten geweest. Een man met een pistool werd neergeschoten en ingerekend bij het Capitool en een vrouw werd opgepakt bij het Witte Huis. Dat melden persbureau Reuters en Amerikaanse media.

Het schietincident had plaats in het bezoekerscentrum van het Capitool. Volgens bronnen bij de Amerikaanse nieuwszender NBC ging een metaaldetector af toen de man hier doorheen liep. Daarop trok de 66-jarige man een wapen, waarop hij werd neergeschoten door een politieagent. Volgens de politiechef van het Capitool gebeurde dat omdat het leek alsof de man het wapen richtte op de aanwezige agenten. De bezoeker ligt in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis.

De man is een bekende van de politie. In eerdere berichten werd gemeld dat een politieagent lichtgewond raakte, mogelijk door een schampschot. Dit werd later op de dag ontkend door de politiechef van het Capitool. Wel raakte een omstander lichtgewond, hoewel niet bekend is hoe dat gebeurde. Het bezoekerscentrum zal dinsdag gewoon weer zijn deuren openen.

Twitter avatar DCPoliceDept DC Police Department There has been an isolated incident at the US Capitol. There is no active threat to the public

Ontruiming Witte Huis

Rond hetzelfde tijdstip werd een vrouw gearresteerd bij het Witte Huis, waar op dat moment een paasviering aan de gang was. Volgens de Amerikaanse geheime dienst probeerde de vrouw een wegversperring te verwijderen. Er zou geen verband zijn tussen deze arrestatie en de schietpartij bij het Capitool.

Tijdens de incidenten werd de omgeving rondom Capitol Hill afgesloten, wat leidde tot verkeersopstoppingen. De politie raadde omstanders aan om dekking te zoeken. Bezoekers van het Capitool werden geëvacueerd. In de omgeving waren al gauw veel gewapende agenten te zien.

Ondanks de aanwezigheid van veel politiemensen, was het na het incident rustig in de omgeving. Een getuige zette een video op Twitter:

Het Capitool is de plaats waar het Amerikaanse Congres, bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, bijeenkomt. Leden hiervan zijn momenteel met paasreces. Het Witte Huis is de ambtswoning van president Barack Obama.

    • Casper van der Veen
    • Sjoerd Klumpenaar