Allemaal aan de bril

Deze maand komen twee belangrijke virtual reality-brillen voor consumenten uit: de Oculus Rift en de HTC Vive. Dit betekent dat VR na tientallen jaren experimenteren een toepassing kan worden voor de massa. Welke apparaten zijn er al? En wat kunnen ze?

Telefoonhouders

 1. Samsung Gear VR

  samsung

  Samsung ontwikkelde samen met Oculus (van de Oculus Rift) een houder die je telefoon in een VR-headset verandert. Je moet er wel een moderne telefoon van Samsung bij gebruiken. De headset werkt beter dan een kartonnen doosje waar je je telefoon in legt.

  Prijs: 99 euro

 2. LG 360 VR

  lg

  Elektronicafabrikant LG presenteerde op het Mobile World Congress in Barcelona een smalle virtual reality-bril die je met een kabel aan je LG-telefoon verbindt. Een nadeel van deze accessoire is dat er nog licht van de buitenwereld in je ogen kan vallen. LG levert net als Samsung een 360-gradencamera.

  Prijs: 199 euro

 3. Cardboard

  cardb

  Dit was de hit op Googles I/O congres in 2014: van een stuk karton en twee lensjes vouw je je eigen VR-bril waarin je je telefoon klikt. De sensoren in je telefoon registreren welke kant je op kijkt. Cardboard wordt vaak gratis weggeven, maar verwacht geen virtuele wonderen.

  Prijs: nihil

 4. View-Master 2.0

  view2

  Al in de jaren dertig van de vorige eeuw kwam ViewMaster met zijn stereoscopische speelgoed op de markt. Generaties lang tuurden we naar kartonnen schijfjes met 3D-dia’s. Nu gebruikt ViewMaster de Cardboard-software om een telefoon om te toveren in een VR-bril.

  Prijs: 40 dollar

  Augmented reality

  1. Google Glass 2

   1

   Google Glass biedt augmented reality in een rudimentaire vorm. Het is een draagbare computer met spraakbesturing die informatie op een schermpje voor je oog portretteert. De testversie, die in 2013 verscheen, riep privacybezwaren op omdat je er stiekem foto’s en video’s mee kon maken. Volgens het prototype is de nieuwe Glass 2 geen bril maar een monocle en is het ding meer gericht op zakelijk gebruik.

  2. Microsoft Hololens

   2

   Hololens is het meest spectaculaire product uit Microsofts laboratoria. Het is een augmented reality-bril die virtuele objecten aan je gewone beeld toevoegt, objecten die je ook kunt ‘aanraken’ en manipuleren à la Minority Report. Microsoft ziet de Hololens als de nieuwe computer op de werkvloer en thuis: Windows zonder handen. De ontwikkelaarsversie is sinds deze week te koop.

   Prijs: 3.000 dollar

  3. Metavision

   3

   Metavision is een jong bedrijfje dat een augmented reality-bril heeft ontwikkeld die wel wat weg heeft van de Hololens. Ook bij Metavision kun je met je echte handen jongleren met virtuele ballen, ofwel ‘werken zoals je brein werkt’. Metavision zegt dat het gezichtsveld van de bril (90 graden) breder is dan het beperkte venster van de Hololens.

   Prijs: 949 dollar (ontwikkelaarsversie)

  4. Project Tango

   4

   Met Project Tango brengt Google ruimtes binnenhuis in kaart, in 3D, door middel van een tablet met een stereoscopische camera. Zo kun je navigeren door winkelcentra, door musea of door supermarkten – tot op het winkelschap nauwkeurig. Aan die 3D-omgeving kun je zelf weer virtuele objecten toevoegen. Dit kunnen ook bewegende elementen zijn – denk bijvoorbeeld aan een nephond.

   Gamebrillen

   1. HTC Vive

    htc2

    Met HTC Vive bril kun je ‘echt’ rondwandelen in virtual reality. Room scale, heet dat. Je bewegingen in de echte wereld worden gescand door twee lasers, op een speelveld van maximaal vijf bij vijf meter. Bij het Vive-setje horen ook twee controllers die wel wat lijken op grote flesopeners.

    Prijs: 899 euro, zonder computer

   2. Sony Playstation VR

    sony

    Morpheus, zo heette de Sonybril in zijn testfase, genoemd naar de Griekse god van de dromen. Nu is de bril PlayStation VR gedoopt. Voor Sony’s virtual reality-bril heb je geen computer nodig, maar een PlayStation 4. Met alle accessoires en PS4 kom je op een kleine duizend euro – goedkoper dan de concurrentie. Sony belooft voor het najaar ook vijftig VR-spellen.

    Prijs: 399 euro (alleen de VR-bril)

   3. Oculus Rift

    oculus

    Palmer Luckey is de grootheid uit de virtual reality-wereld die zijn eigen Oculus-bril ontwikkelde. Oculus is voor 2 miljard dollar door Facebook gekocht. Oculus werkt nog aan een eigen controller waarmee je makkelijker door virtual reality heen kunt bewegen, maar de bril wordt vooralsnog geleverd met Xbox-controller.

    Prijs: 699 euro

   4. Sulon Q

    sulon

    Een prille, veelbelovende computerbril is die van Sulon: een headset waarbij je geen kabels meer nodig hebt omdat de computer al is ingebouwd. Net als de koptelefoon. De Sulon zou geschikt zijn voor zowel virtual reality als augmented reality. Beschikbaar vanaf de zomer.

    Prijs: nog niet bekend