Arrestant blijkt niet ‘man met hoedje’ en wordt vrijgelaten

Ook gaf de federale politie maandag beeldmateriaal vrij van de “man met het hoedje”.

Screenshot reportage Fayçal C.

De arrestant van wie eerder gedacht werd dat hij een prominente rol speelde bij de terreuraanslagen in Brussel, is maandag vrijgelaten. De aanwijzingen die leidden tot de aanhouding van Fayçal C. “konden niet bevestigd worden door het onderzoek”. Dat heeft het Belgisch federaal parket maandag bekendgemaakt.

C. werd donderdagavond opgepakt voor het gebouw van het federaal parket. Wat hij daar deed, is onduidelijk. Na zijn aanhouding, speculeerden Belgische media al gauw dat C. de “man met het hoedje” zou zijn, die te zien is op beelden die kort voor de aanslag werden opgenomen.

Onterecht, zo blijkt nu. In een persverklaring stond te lezen dat bij een huiszoeking bij C. geen wapens of explosieven werden aangetroffen. Toch bepaalde de onderzoeksrechter dat hij vast mocht blijven zitten op verdenking van “deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moord en poging tot terroristische moord”. Fayçal C. noemde zichzelf een onafhankelijke journalist,

Beelden vrijgegeven

De Belgische federale politie gaf eerder maandag voor het eerst beeldmateriaal vrij van de “man met het hoedje”. Hij was met de twee aanslagplegers, Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, op het vliegveld en droeg een derde bom bij zich. Die ging echter niet af, waarna hij is weggerend. De politie roept mensen die meer informatie over de verdachte hebben op zich te melden.

Maandag werd ook het dodental van de terreuraanslagen bijgesteld van 31 naar 35, zo liet de Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie de Block weten. De afgelopen dagen overleden vier mensen aan hun verwondingen. Daarnaast werden de afgelopen dagen drie nieuwe verdachten gearresteerd, die verdacht worden van deelname aan activiteiten met een terroristisch motief.

    • Casper van der Veen