Zelfmoordaanslag in Pakistan eist tientallen levens

De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, volgens een opzichter tegen persbureau Reuters. Vlakbij was een speelpark.

Een gewonde vrouw en haar familie in een ziekenhuis in Lahore. Foto K.M. Chuadary / AP

Het dodental van de zelfmoordaanslag van zondag in Lahore, Pakistan, is opgelopen tot zeker 72. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau AFP. De aanslag is inmiddels opgeëist door een tak van de Talibaan, Jamaat-ul-Ahrar.

Een woordvoerder van Jamaat-ul-Ahrar zegt tegen persbureau AP dat de terreurgroep het bewust op christenen had gemunt. Christenen vormen een kleine minderheid in het overwegend islamitische land. Het Vaticaan heeft de aanslag veroordeeld.

Vrouwen en kinderen

De aanslag vond plaats op een parkeerplaats bij het park Gulshan-e-Iqbal. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, volgens een opzichter tegen Reuters. Vlakbij was een speelpark. Het was er druk wegens het paasweekeinde.

Lahore is de op een na grootste stad van het land en ligt vlakbij de grens met India, in het oosten. Het is het politieke centrum en de hoofdstad van de provincie Punjab.

Drie dagen rouw

Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Bij gebrek aan ambulances zijn ook personenwagens gebruikt. Honderden anderen zijn naar de ziekenhuizen gekomen om bloed te doneren.

Vlak na de aanslag heeft het provinciebestuur drie dagen van rouw afgekondigd. Alle openbare parken worden gesloten. Ook grote winkelcentra zijn gesloten en veel van de hoofdwegen in de miljoenenstad zijn verlaten, volgens Reuters.

Talibaan

De Pakistaanse Talibaan en andere militante groeperingen plegen vaak aanslagen in het land. Hun doel is de invoering van de sharia als enige bron van wetgeving en bestuur in Pakistan.

De aanslagen vinden vooral plaats in het noordwestelijke deel van het land. Het oostelijke Lahore, en de provincie Punjab, is overwegend rustiger dan andere delen van Pakistan.

In januari viel de Pakistaanse Talibaan een noordelijke universiteit aan met tientallen doden tot gevolg. Een kleine twee weken geleden werden door een busexplosie vijftien mensen gedood in noordwestelijk Peshawar.

In december 2014 was deze terreurgroep verantwoordelijk voor de dodelijkste terreuraanslag die Pakistan tot nog toe kende. Een zelfmoordeenheid richtte een bloedbad aan op een lagere school in Peshawar, op dertig kilometer afstand van Charsadda. 132 van de 150 doden waren kinderen tussen de acht en de achttien jaar oud.

Lahore:

    • Menno Sedee