Wereldkampioen Sagan wint Gent-Wevelgem

De koers is 242,8 kilometer lang. In september werd Sagan wereldkampioen op de weg in het Amerikaanse Richmond.

Cancellara, Vandenbergh, Stybar, Vanmarcke en Sagan tijdens Gent-Wevelgem. Foto Dirk Waem / via AFP

De Slowaakse renner Peter Sagan (Tinkoff) heeft de 78e editie van Gent-Wevelgem gewonnen. Het is de tweede keer dat Sagan de eendaagse wielerwedstrijd, dit jaar 242,8 kilometer lang, wint. In september werd Sagan wereldkampioen op de weg in het Amerikaanse Richmond.

In een eindsprint troefde hij de Belg Sep Vanmarcke (LottNL-Jumbo) en de Rus Viatsjelav Koeznetsov af. Fabian Cancellara finishte als vierde.

Kopgroep

Vijftig kilometer voor het einde deed Koeznetsov een vluchtpoging. Twintig kilometer later opende Sagan de aanval tijdens de laatste passage van de Kemmelberg en rekende Koeznetsov in met Cancellara en Vanmarcke. Tien kilometer voor de finish had het viertal nog 37 seconden voorsprong op het peloton.

Etixx-QuickStep met drievoudig winnaar Tom Boonen als kopman had de slag gemist en ging vergeefs in de achtervolging, onder andere met hulp van de Nederlandse kampioen Niki Terpstra.

Sagan is zeven keer eerder tweede geworden dit seizoen. Nu reed hij naar zijn eerste zege in de regenboogtrui. In 2013 won Sagan ook Gent-Wevelgem.

Vrouwen

Eerder op de dag won Chantal Blaak (Boels-Dolmans) de vijfde editie van Gent-Wevelgem bij de vrouwen. Zij kwam solo over de eindstreep. De 26-jarige Blaak won eerder dit seizoen ook al de Ronde van Drenthe

    • Menno Sedee