Terreurverdachte aangehouden in Rotterdam op Frans verzoek

De 32-jarige Fransman wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Bij huiszoekingen is onder meer munitie gevonden.

Een agent op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat in Rotterdam-West, vlakbij de huiszoekingen.
Een agent op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat in Rotterdam-West, vlakbij de huiszoekingen. Foto Marten van Dijl / ANP

In Rotterdam is een 32-jarige Fransman, Anis B., aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag in Frankrijk. De antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) verrichtte de arrestatie op verzoek van Frankrijk. Dat meldt het Landelijk Parket zondagavond. Bij huiszoekingen zijn onder meer munitie, telefoons en drugs in beslag genomen.

De Franse justitie heeft het verzoek vrijdag ingediend toen B. naar voren kwam in een terreuronderzoek. Naar verwachting wordt de Fransman binnenkort aan Frankrijk uitgeleverd.

Twitter avatar landelijkparket Landelijk Parket Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs.

Nog drie arrestaties

De politie hield nog drie mannen aan. Zij worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. Deze verdachten zijn tussen de 43 en 47 jaar en twee van hen hebben een Algerijnse achtergrond. Ze zijn aangehouden omdat Anis B. in het huis van een van hen verbleef. Van de derde is niet bekend hoe hij verband houdt met de zaak. Deze drie verdachten zijn onderdeel van een Nederlands onderzoek en zullen dus niet aan Frankrijk worden uitgeleverd.

De woningen waar de verdachten verbleven, aan de Burgemeester Meineszstraat en Mathenesserweg in Rotterdam-West, zijn doorzocht. De omringende woningen werden om veiligheidsredenen geëvacueerd. Om half twee zondagnacht werd de politieactie beëindigd:

Twitter avatar landelijkparket Landelijk Parket Doorzoekingen in Rotterdam om 01.30 uur beëindigd.

NRC-redacteur Marcel Haenen was in Rotterdam aanwezig tijdens de huiszoekingen:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Arrestatieteam in Rotterdam West op pad. #terrorisme https://t.co/lxEL6thA0X
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen In doorzochte huis woonden al 5 jaar 2 Algerijnen. Aardige lui, zegt buurman. Kregen alleen vaak fout bezoek uit België. #terrorisme

Link aanslagen onbekend

De antiterreuractie begon om 14:00 uur en om 14:30 uur werd de eerste arrestatie verricht, aldus woordvoerder De Bruin. Het OM verwacht niet meer arrestaties. Of de opgepakte verdachten betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs of Brussel, weet de woordvoerder niet:

“Het gaat hier om een Frans onderzoek. Dus de details daarvan heb ik niet.”

Volgens het OM is er geen enkele reden om aan te nemen dat de man een aanslag in Nederland voorbereidde.

Reda Kriket

Persbureau AFP meldt op basis van een politiebron dat de opgepakte Fransman in verband staat met Reda Kriket (34), de man die vorige week donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt . In zijn appartement werden meerdere kalasjnikovs, handwapens en explosieven gevonden. Volgens de Franse krant Le Monde is toen ook een telefoonnummer gevonden, dat de Nederlandse politie kon traceren. Het OM wil dit verband niet bevestigen.

Kriket zou eerder in België bij verstek zijn veroordeeld wegens terreurlinks en was vermoedelijk ook betrokken bij de voorbereidingen van een nieuwe aanslag in Frankrijk. Hij zou een vertrouweling zijn geweest van de in november door de politie gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als de spil in het netwerk dat deze week in Brussel en in november in Parijs toesloeg.