Paus Franciscus: gebruik wapens van de liefde

Het hoofd van de katholieke kerk omschreef terreur, zoals de aanslagen in Brussel, als “de blinde en brutale vorm van geweld”.

Paus Franciscus loopt zondagochtend met zijn pastorale staf naar de Sint-Pieterskerk. Foto Gregorio Borgia / AP

Paus Franciscus heeft er zondagmiddag in zijn jaarlijkse paastoespraak, beter bekend als Urbi et Orbi (‘voor stad en wereld’), op aangedrongen om “wapens van de liefde” te gebruiken in de strijd tegen terreur. Het hoofd van de katholieke kerk omschreef terreur, zoals gezien bij de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag, als een “blinde en brutale vorm van geweld”.

Volgens traditie kwam de paus te spreken over geweld, onrecht en bedreigingen van de vrede in de wereld.

“Gezien de geestelijke en morele afgrond van de mensheid, in het zicht van de leegte, die zich in de harten toont, en haat en dood voortbrengt, kan alleen een oneindige barmhartigheid ons redding brengen.”

In zijn paasboodschap vroeg Franciscus aandacht voor vluchtelingen en migranten, “mensen die op weg zijn naar een betere toekomst”.

“Zij vluchten voor oorlog, honger, armoede en sociale onrechtvaardigheid. Maar al te vaak krijgen deze broeders en zusters te maken met te dood. Of in ieder geval met afwijzing van diegenen die ze zouden kunnen helpen.”

De paus stond ook stil bij de situatie in Syrië. Hij sprak zijn hoop uit dat “goede wil en samenwerking” bij de onderhandelingen in het land vrede kunnen brengen.

Verder hekelde Franciscus de mishandeling van de aarde door “hebzuchtige uitbuiting”, waardoor het evenwicht in de natuur verschuift. “Ik denk vooral aan de gebieden die zijn getroffen door de gevolgen van klimaatverandering”, zei hij.

Na de aanslagen van dinsdag waren de toegangscontrole en veiligheidsmaatregelen rond het plein aangescherpt. Het goede weer zorgde ervoor dat veel gelovigen zich verzameld hadden op het Sint-Pietersplein om te horen wat Franciscus te zeggen had. De Urbi et Orbi is de belangrijkste pauselijke preek van het jaar.

    • Marissa van Loon