Oxford-vrouwenploeg met Joanneke Jansen wint van Cambridge

Bij de mannen won Cambridge. Het weer speelde de verliezende ploegen parten.

De Nederlandse Joanneke Jansen.
De Nederlandse Joanneke Jansen. Foto Titia Ketelaar / NRC

De Nederlandse Joanneke Jansen heeft met de Oxford-vrouwenploeg zondag gewonnen van Cambridge. De stand tussen beiden universiteiten staat bij de vrouwen daardoor nu op 41 gewonnen races voor Cambridge, 30 voor Oxford.

Bij de mannen won Cambridge. De stand is nu 81 voor die lichtblauwe ploeg, tegen 79 voor Oxford.

Het weer speelde de verliezende ploegen parten. De wind kwam met snelheden van 40 tot 50 kilometer per uur recht op de boten af. Eerder zondag hagelde en bliksemde het, waardoor de Theems woelig was. Terwijl Oxford-stuurman Morgan Baynham haar ploeg naar de bescherming van de oever stuurde, bleef de lichtblauwe ploeg in het zware water roeien. De boot maakte daardoor water, en zonk nabij Barnes bijna.

Theems bijna ‘een zee’

Na afloop zei een dolgelukkige Jansen dat in tien jaar roeien ze nog nooit zulke omstandigheden had meegemaakt. De Theems was bijna “een zee”.

“Het was heel moeilijk de riemen in het water te krijgen. Dit ging om overleven, niet om roeien.”

Van de problemen van Cambridge kreeg ze niets mee: “Ik wist niet wat boven of onder was.” De donkerblauwe Oxford-ploeg had van te voren uitgebreid over het weer gesproken. “Bij de Boat Races gaat het om de golven, om de ruige rivier.”

1927

De twee vrouwenploegen roeien al sinds 1927 tegen elkaar, sinds vorig jaar op dezelfde dag en hetzelfde stuk van de Theems als de mannelijke studenten. Daarvoor vond hun (kortere) race plaats op een deel van de rivier dat niet aan het tij onderhevig is.

Oxford won aan het begin van de middag de tos, en koos ervoor aan de Surrey-kant (de binnenbocht) te roeien. De ploeg had een slechte start, maar nam voor Hammersmith Bridge de voorsprong.

Bij de mannen leek Cambridge vanaf het begin rustiger, terwijl er juist voor hen veel van deze Boat Race afhing. De ploeg verloor drie keer op rij. Coach Steve Trapmore noemde de overwinning dan ook “des te zoeter”.