Op elk moment, overal in de wereld kunnen rondlopen

Een nieuwe techniek van Microsoft maakt het mogelijk virtueel te teleporteren.

Onderzoeker Shahram Izadi van Microsoft Research laat zien hoe hij door holoportatie levensecht kan communiceren met zijn dochtertje. Foto: screenshot YouTube

Nog steeds aan het bijkomen van de uitvinding van Skype? Houd je dan maar vast: onderzoekers van Microsoft Research hebben een manier gevonden waarop virtuele teleportatie mogelijk wordt.

Door deze nieuwe techniek, die door de onderzoekers ‘holoportatie’ wordt genoemd, kun je je visueel in dezelfde fysieke ruimte begeven als iemand aan de andere kant van de wereld:

De techniek wordt mogelijk gemaakt met beelden van meerdere 3D-camera’s die vanuit verschillende hoeken op een persoon worden gericht. Hierdoor kan een model worden ontwikkeld van een persoon, dat naar elke plek kan worden verzonden. Wanneer de personen op beide plaatsen 3D-brillen dragen, lijkt het alsof zij zich in dezelfde ruimte bevinden. Op die manier kun je communiceren met iemand aan de andere kant van de wereld, terwijl die persoon virtueel naast je op de bank zit.

Niet alleen live interactie is mogelijk, ook kunnen de beelden worden opgenomen. Zo kun je ook in 3D terugkijken naar een ontmoeting met een verre vriend. Volgens het onderzoeksbureau van technologiebedrijf Microsoft kan holoportatie de manier waarop mensen in de toekomst communiceren “fundamenteel veranderen”.

    • Etienne Verschuren