Neergeschoten man Schaarbeek blijft langer vast

Abdermane A. wordt beschuldigd van “deelname aan activiteiten van een terroristische beweging”.

Belgische politie tijdens het uitvoeren van een nieuwe antiterreuractie in Schaarbeek. Foto Laurie Dieffembacq / Belga / AFP

De man die vrijdag in Schaarbeek is opgepakt, Abderamane A., wordt beschuldigd van “deelname aan activiteiten van een terroristische beweging”, meldt het federaal parket zondag. A., wiens volledige naam niet wordt gegeven, wordt op grond van de aanklacht langer vastgehouden.

A. werd vrijdag bij een tramhalte in zijn been geschoten. Hij wordt in verband gebracht met Reda Kriket, de man die vorige week donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Argenteuil. In zijn appartement werden meerdere kalasjnikovs, handwapens en explosieven gevonden.

Kriket zou eerder in België bij verstek zijn veroordeeld wegens terreurlinks en was vermoedelijk ook betrokken bij de voorbereidingen van een nieuwe aanslag in Frankrijk. In het kader van die zaak hield de Belgische politie Rabah N. al eerder aan.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zei vrijdag dat er “vooralsnog geen aantoonbaar verband” bestaat met de aanslagen in Brussel. Kriket zou wel een vertrouweling zijn geweest van de in november door de politie gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud. Hij wordt gezien als de spil in het netwerk dat deze week in Brussel en in november in Parijs toesloeg.

    • Marissa van Loon